Česká a slovenská UniCredit se spojí v jednu banku, sídlo bude v Praze

UniCredit Bank

UniCredit Bank Zdroj: Erben Eduard/E15

Od začátku prosince se česká a slovenská UniCredit Bank sloučí v jednu firmu s centrálou v Praze, ze slovenské části se stane pobočka české UniCredit. Té se mírně změní název, vzroste bilanční suma a rozšíří se představenstvo. Cílem operace má být úspora nákladů a vytvoření silnější banky, která si v obou zemích ukrojí větší část trhu.

Italská mateřská skupina UniCredit Group fúzi avizovala již loni, nebyl ale jasný termín, podle plánů to mělo být do konce letošního roku. Informaci o spojení již od začátku prosince serveru E15.cz potvrdil mluvčí peněžního ústavu Petr Plocek a přidal ještě další podrobnosti.

„Od 1. prosince 2013 bude obchodní název naší banky znít UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia,“ upřesnil Plocek. Dosud se jmenovala UniCredit Bank Czech Republic. Na Slovensku podle mluvčího bude z právních důvodů za názvem ještě dodatek „pobočka zahraničnej banky“.

České UniCredit po fúzi vzroste bilanční suma z nynějších zhruba 316 miliard na 418 miliard korun, díky čemuž si upevní pozici čtvrtého největšího hráče domácího trhu. Slovenská filiálka je u našich východních sousedů pátou největší bankou.

Bilanční suma největších českých bank k 30. červnu 2013 (v mil. Kč)
Česká spořitelna 958 178
ČSOB 943 284
Komerční banka 795 808
UniCredit Bank 316 264
Raiffeisenbank 190 056

„Vytváříme novou, silnější banku, která bude operovat na obou trzích, poskytovat vyšší standard služeb prostřednictvím pobočkové sítě na Slovensku i v České republice s důrazem na efektivní řízení nejenom finanční rozvahy, ale také likvidity a nákladů,“ vysvětlil cíle sloučení pro E15.cz šéf tuzemské UniCredit Jiří Kunert.

Spojení by tak mělo přinést nejenom úsporu nákladů, ale management si od něj slibuje i další expanzi v obou zemích bývalé federace. „Vyšší likvidita znamená možnost poskytovat víc úvěrů ve větším objemu,“ upřesnil Jiří Kunert. Zároveň budou pokračovat také investice do sítě poboček.

V představenstvu zasedne slovenský šéf Štrokendl

Čeští i slovenští klienti by změnu neměli nijak pocítit a zemětřesení nenastane ani z hlediska zaměstnanců. Podle mluvčího Plocka se ani v jedné zemi neplánuje hromadné propouštění. „Management se této otázce věnoval už v předstihu, využil přirozené fluktuace, byly částečně pozastaveny další nábory, došlo k interním přesunům na jiné pracovní pozice,“ dodal Plocek.

Zůstává i nejvyšší vedení tuzemského finančního domu, v jehož čele setrvá Jiří Kunert. Slovenskou pobočku povede dosavadní generální ředitel UniCredit Bank Slovakia Miroslav Štrokendl, jenž zároveň od prosince zasedne v představenstvu české UniCredit, které se tak rozšíří na sedm členů.

Představenstvo UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia
- Jiří Kunert, generální ředitel a předseda představenstva
- Paolo Iannone, obchodní ředitel a místopředseda představenstva
- David Grund, ředitel pro Firemní, investiční a privátní bankovnictví, člen představenstva
- Miroslav Štrokendl, ředitel zahraniční pobočky UniCredit Bank na Slovensku, člen představenstva
- Aleš Barabas, ředitel Řízení rizika, člen představenstva
- Jakub Dusílek, ředitel Globálních bankovních služeb, člen představenstva
- Gregor Hofstaetter, finanční ředitel, člen představenstva

Oba slučované peněžní domy vlastní italská finanční skupina UniCredit Group. Tuzemská UniCredit Bank CR vznikla v listopadu 2007 spojením Živnostenské banky s HVB Bank, UniCredit Bank Slovakia zahájila činnost v dubnu téhož roku po fúzí UniBanky s HVB Bank Slovakia.

Italové přistupují ke svým dceřiným firmám velmi pragmaticky. Například založením UniCredit Bank Czech Republic vymazali ze světa značku Živnostenská banka, která patřila mezi nejstarší české peněžní domy, a jíž ovládli v roce 2002. Nicméně podobné fúze, jako ta nynější u UniCredit, v minulosti proběhly rovněž u slovenské Komerční banky nebo Citibank.

UniCredit Group působí ve dvacítce evropských zemí, v nichž provozuje přes devět tisíc poboček a celkem zaměstnává 148 tisíc lidí. Za první tři čtvrtletí letošního roku vykázala čistý zisk jednu miliardu eur. Česká UniCredit měla ve stejném období zisk 2,5 miliardy korun a její slovenská sestra 8,3 milionu eur, tedy kolem 230 milionů korun.