Česká národní banka nechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech

Budova České národní banky (ČNB)

Budova České národní banky (ČNB) Zdroj: Blesk:David Malik

Guvernér ČNB Aleš Michl
2
Fotogalerie

Bankovní rada České národní banky (ČNB) rozhodla na svém středečním zasedání, že základní úrokovou sazbu nezmění a ponechá ji na sedmi procentech. Analytici tento krok centrálních bankéřů očekávali. Pokles základní sazby opakovaně vyloučil guvernér ČNB Aleš Michl. Proti zvýšení hovořil i poslední vývoj tuzemské ekonomiky, zejména míra inflace, která se v květnu snížila o 1,6 procentního bodu na 11,1 procenta.  

Stabilitu úrokových sazeb podpořilo na středečním jednání pět členů bankovní rady ČNB, dva navrhovali růst o 0,25 procentního bodu. Počet hlasů podporujících ponechání základní sazby beze změny tedy oproti květnu o jednoho vzrostl. Šéf banky Michl uvedl, že na příštím jednání bankovní rada zváží zachování základní úrokové sazby na nynějších sedmi procentech nebo její zvýšení. Na sedmiprocentní úrovni je sazba od loňského června. Guvernér zopakoval, že sazby zůstanou na vyšší úrovni delší dobu. „Působení fiskální politiky vytváří proinflační rizika do budoucna,“ prohlásil šéf ČNB. 

Bankovní rada ve středu nezměnila ani výši lombardní a diskontní sazby. Lombardní sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů, zůstala na osmi procentech. Diskontní sazba, na kterou jsou například navázána penále za nesplácené úvěry, je nadále šest procent. Vedení ČNB zároveň potvrdilo závazek, že bude i nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny. 

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení. Základní úroková sazba se naposledy měnila před rokem, kdy ji ČNB zvýšila o 1,25 procentního bodu na současnou úroveň.

„Údaje z ekonomiky se od posledního měnového jednání na začátku května vyvíjely spíše mírně protiinflačně, a to jak z pohledu vývoje inflace samotné, tak i cen průmyslových výrobců, nižších maloobchodních tržeb či slabší dynamiky mezd v 1. čtvrtletí oproti očekávání poslední prognózy ČNB. Tyto faktory tak patrně zmírnily jestřábí hlasy v bankovní radě ČNB, které ještě na posledním jednání podporovaly další růst sazeb o 50 až 25 bodů,“ komentuje rozhodnutí ČNB hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.   

„Z toho důvodu se tak dnešní rozhodnutí zdálo ohledně stabilit sazeb poměrně jednoznačné, ačkoli někteří členové bankovní rady – zejména ze signalizačních důvodů – mírné zvýšení sazeb podpořili i nyní. Trh v současnosti na základě budoucích sazeb 3M Pribor předpokládá, že ČNB začne v září letošního roku již sazby snižovat a do konce roku se sníží o cca jeden procentní bod na šest procent,“ dodává Seidler.

Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka je stále velmi předčasné spekulovat o termínu, kdy začne ČNB sazby snižovat. „Může se stát, že ČNB letos úrokové sazby vůbec snižovat nebude a snižování začne až na začátku příštího roku. Tento scénář je čím dál tím pravděpodobnější,“ myslí si Novák. 

Rozhovor E15 s bývalými guvernéry ČNB Jiřím Rusnokem a Miroslavem Singerem:

Video placeholde
E15 Cast s bývalými guvernéry ČNB Jiřím Rusnokem a Miroslavem Singerem • E15