České banky jsou v klinči Západu a Východu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Nic platno, že český bankovní sektor má výbornou ziskovost, likviditu i kapitálovou přiměřenost. Kvůli problémům mateřských skupin a sesterských bank na Východě si své výborné ratingové hodnocení zřejmě neudrží. Agentura Moody’s oznámila, že bude přehodnocovat směrem dolů rating 21 bankovních poboček ve střední a východní Evropě a bývalém SSSR z celkem dvanácti bankovních skupin.

Do hodnocení spadly i největší české finanční domy, ČSOB, Komerční banka a Česká spořitelna. Ty mají z bank na seznamu nejvyšší ratingy na stupni A1 až A3.

Krok Moody’s následuje stejnou akci vůči mateřským společnostem – minulý týden oznámila revizi ratingu u 114 evropských bank. Důvodem pro budoucí snižování ratingu je podle agentury slábnoucí pozice západoevropských bankovních skupin, která snižuje jejich kapacitu podporovat své dcery. Český bankovní sektor doplácí na to, že většina bank v sousedních zemích bývalého východního bloku je na rozdíl od něj na financování od matek závislá.

Banky tam během boomu poskytovaly obrovské objemy úvěrů, jichž se část znehodnotila, a vkladů v těchto chudších zemích moc není, takže rozdíl musejí dorovnávat skupiny. Naproti tomu u tří největších českých bank vklady převyšují úvěry o 30 procent, takže jsou finančně plně soběstačné.

České banky vnímají ratingovou akci racionálně. „Nemělo by to mít prakticky žádné reálné dopady na hospodaření Komerční banky ani na cenu zdrojů, které na mezibankovních trzích získává. Případné snížení ratingu lze vnímat spíše jako technickou korekci nežli jako snížení ratingu z důvodu zhoršení hospodářské situace a výhledů banky,“ řekla mluvčí KB Monika Klucová. Dodala, že mateřská Société Générale opakovaně potvrzuje, že KB je klíčová součást skupiny a její rozvoj má vysokou prioritu.

Moody’s uvedla, že u evropských matek hrozí, že nebudou ochotny příliš podporovat východoevropské dcery – v jejich zemích sílí tlak na to, aby se soustředily na domácí trh. Kvůli vzácnosti finančních zdrojů v Evropě se navíc Moody’s obává, že matky by se mohly snažit odčerpávat peníze ze solventních dcer, anebo je nutit k rizikovým obchodům, aby zvýšily jejich ziskovost.
Podle Moody’s hrozí, že mateřské banky nebudou příliš ochotny podporovat dcery na Východě. Budou z nich naopak čerpat peníze