České banky zaplatí 1,5 miliardy „krizovného“, připraví je o desetinu zisku

Česká spořitelna

Česká spořitelna Zdroj: Novak Tomas/Euro

Nejméně na půldruhé miliardy korun letos vyjde české banky novinka z regulatorních dílen Bruselu, Rezoluční fond. Stamilionové pojistky proti následkům případných krizí v domácím finančním sektoru už připravily jen tři největší české banky o více než deset procent jejich čtvrtletních zisků. Většina bank totiž zahrnula předpokládanou výši krizového desátku do svých nákladů během prvního čtvrtletí letošního roku. Konečné slovo o tom, kolik přesně banky zaplatí, však padne až koncem pololetí.

„Rezerva na odhadovaný roční povinný příspěvek do Rezolučního fondu za rok 2015 je 444 milionů korun. Její zaúčtování do ostatního provozního výsledku v prvním kvartálu 2015 způsobilo výrazný pokles našeho čistého zisku,“ uvádí Klára Pačesová z České spořitelny.

Odvod ve výši až 450 milionů korun čeká letos i na ČSOB. „Zatím jsme zúčtovali 315 milionů korun, což je 70 procent předpokládaného letošního příspěvku. Směrnice Evropské unie umožňuje 30 procent platby v daném roce odložit, zatím však není jasné, jak směrnici v Česku aplikuje Česká národní banka,“ uvádí Pavla Hávová z ČSOB.

Bankám se tak letos výrazně zvýší regulatorní odvody, vedle příspěvku do Rezolučního fondu totiž jako každý rok pošlou peníze i do Fondu pojištění vkladů. Ten vyjde domácí banky na zhruba čtyři miliardy korun ročně, v příštích letech by se ale měl tento odvod snížit. „Očekáváme, že nárůst nákladů vlivem Rezolučního fondu bude od roku 2016 kompenzován snížením příspěvků do Fondu pojištění vkladů,“ dodává Pavel Zúbek z Komerční banky.

Česko má dát 25 miliard

Návrh zákona o ozdravných postupech a řešení krize na finančním trhu, který ministerstvo financí předložilo v duchu požadavku směrnice Evropského parlamentu, počítá se vznikem takzvaného garančního systému finančního trhu, jehož součástí budou vedle zcela nového Rezolučního fondu i nové podmínky pro fungování Fondu pojištění vkladů.

Cílový objem peněz v „krizovém“ fondu stanovil Brusel na jedno procento z celkového objemu pojištěných vkladů, což by v Česku odpovídalo zhruba 25 miliardám korun. Plného stavu peněz má fond dosáhnout do deseti let.

Bankéři se vzpírají regulacím, které je měly dát "do latě"