České fondy vymetají svá ruská aktiva

Ruské rubly

Ruské rubly Zdroj: Michael Mandiberg CC BY-SA 2.0 Flickr

Sílící ruská krize a chřadnoucí vyhlídky tamní ekonomiky nutí do akce i české fondové manažery. Z celé řady domácích portfolií mizí akcie i dluhopisy firem s moskevskou adresou. Opatrnosti prý není nazbyt. Odborníci varují, že nepřímým efektem sankcí mohou být skokové výprodeje aktiv. Ruským firmám ze sankčního blacklistu totiž hrozí, že mohou kdykoli opustit respektované světové indexy, podle kterých investuje velký globální kapitál.

„Zhoršený výhled ruského korporátního sektoru zohledňujeme v investiční taktice fondu a také ve skladbě portfolia. Pro omezení rizika jsme již výrazně zredukovali expozici dluhopisů finančně slabších společností nebo sankcemi přímo postižených firem,“ uvádí Michal Valentík z ČP Invest. Fond tak z portfolia vymetl bondy Evrazu, Ruské zemědělské banky, těžařské Raspadskaje či lídra trhu ocelových potrubí TMK.

Pro brokery na západ od Moskvy platí zákaz obchodování pro akcie i dluhopisy vydané vybranými ruskými firmami po letošním prvním srpnu. Ačkoli starších papírů se sankce přímo netýkají, do úzkých mohou investory dostat tyto firmy v případě, že se pokusí vydat nové akcie nebo bondy.

Sázky na Ruský růst? Kdepak.

„Nová emise by s největší pravděpodobností vedla k vyřazení společnosti ze sledovaných indexů, jako například MSCI, a mnoho investorů by se tak muselo zbavit jejích akcií,“ uvádí Radim Kramule z Investiční společnosti České spořitelny s tím, že sázky na Rusko její fondy rozhodně nezvyšují.

Opatrnost vůči Moskvě zaznívá i z dalších adres. „Naši expozici v ruských akciích jsme snížili. Zvláště negativní jsme vůči akciím a emitentům ze sektoru bankovnictví, telekomunikací a maloobchodu, tedy sektorů, které mohou nejvíce ztrácet v důsledku očekávané recese ruské ekonomiky a dopadu sankcí,“ uvádí portfolio manažer fondů Komerční banky Dan Karpíšek.

I přes sankce investiční příležitosti v Rusku jsou

Již v předchozích měsících snížily podíl ruských akcií ve svých fondech i manažeři ČSOB. „V portfoliích je váha Ruska nižší, než indikuje benchmark,“ uvádí Richard Stadler ze správy aktiv banky. I přes sankce prý však investiční příležitosti v Rusku stále existují. Manažeři zmiňují zejména společnosti, které realizují podstatnou část svých příjmů na zahraničních trzích, ale také krátkodobé dluhopisy.

České fondy sázející na ruské akcie svým podílníkům v červenci radost neudělaly. Podle dat Analizy Online propadla hodnota jejich sázek na moskevské burze během července o 5,3 procenta. Od počátku roku drobní investoři ve fondech orientovaných na Moskvu přišli již o více než 10 procent.