Český makléř láká investory na rozjetou řeckou burzu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: John D. Carnessiotis, Flickr.com (CC-BY-SA 2.0)

Řecká burza jede. Se 13 procenty letošního zisku válcuje konkurenci a upozorňuje na sebe i kapitál, který by jinak problémovou zemi eurozóny s katastrofálním stavem ekonomiky a statutem rozvíjejícího se trhu nechal ležet ladem. Od loňského léta řecké akcie podražily o bezmála 70 procent.

Velký byznys láká i české brokery. Wood & Company pořádá na začátku května v Aténách konferenci pro mezinárodní investory s názvem Greek Retreat. A zve tam velká jména: prý se objeví zástupci největších řeckých firem jako Alpha Bank, OPAP a Piraeus Bank či Hellenic Petroleum.

Pořadatelé věří, že na konferenci promluví i lidé z MMF a řeckého fondu finanční stability. „Chceme se zaměřit na institucionální klienty, kteří při svých investicích následují index MSCI rozvíjejících se trhů. Likvidita je na řecké burze silnější než na trzích střední a východní Evropy a klíčové předstihové ukazatele slibují postupné ekonomické oživení,“ uvádí Alex Boulougouris z Wood & Company v pozvánce. Wood věří, že se Řecko makroekonomicky odráží ode dna.

Vyčerpané investiční příležitosti

Jsou i opačné názory: těžkým časům Atén zdaleka nemusí být konec a dobré obchody mohou být už minulostí. „Investiční příležitosti, které Řecko nabízelo v průběhu krize, jsou do značné míry vyčerpány,“ míní David Marek z Patria Finance. Investoři podle něj nakoupí na řecké akciové burze o zhruba deset procent dráže než ve zbytku Evropy.

Relativně příznivý obrázek vývoje řecké ekonomiky, který se podařilo vytvořit tamní vládě, centrální bance a investorům z loňské první vlny, jimž se podařilo na řecké burze vydělat nemalé peníze, dostává na frak. Objem špatných úvěrů v sejfech aténských finančníků dosahuje čtyřiceti procent a banky budou podle MMF a EU potřebovat bezmála devět miliard eur nového kapitálu, což o více než polovinu přesahuje předpoklad řecké centrální banky po zátěžových testech.

„Patřím k těm, kteří zlepšující se charakteristiky interpretují jako známky, že se řecká ekonomika dotkla dna, ale nemusí jít o obrat k delšímu růstu,“ uvedl Petr Hlinomaz z BH Securities.

Zisky velkého kapitálu

Na řecký růst navíc velký kapitál vsadil už dávno. Loni nad firmami pod Olympem a zvláště pak nad bankami kroužil velký kapitál z amerických hedgeových fondů. Podstatné podíly v bankách Piraeus a Alpha Bank potvrdil na podzim například známý investor John Paulson. Koupili levně, udělali svým investicím širokou publicitu a nyní může být načase posbírat zisky a vydat se o dům dál.

Experti připomínají, že v globálním bankrotovém žebříčku zůstávají Atény na předních příčkách. Z nynějších cen pojištění proti nesplácení řeckého dluhu plyne pravděpodobnost úpadku země 37 procent. Dobrou volbou tak nemusí být ani aténské dluhopisy, jejichž výnos se pohybuje kolem sedmi procent. „Výnos je níž, než by odpovídalo rizikům země,“ dodává Hlinomaz.