Cílené investice jako vakcína české ekonomiky

Video placeholde

Sdružení pro zahraniční investice – AFI předneslo v rámci své výroční konference podněty ke změnám podnikatelského prostředí, které pomohou motivovat firmy k dalším investicím do české ekonomiky. Pomoci by mohla například změna rozpočtového určení daní, shodli se zástupci AFI a průmyslu v diskusi, jejímž partnerem byl deník E15.

Z průzkumu uskutečného AFI mezi investory, kteří v České republice v oblasti průmyslu a služeb investovali v posledních 25 letech, vyplynulo hned několik překážek, které je nutné pro realizaci dalších investic odstranit. Každou druhou firmu podle průzkumu trápí nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Podniky nejvíce postrádají IT vývojáře, elektrikáře, operátory CNC strojů nebo konstruktéry, což by podle zástupců firem měla řešit dlouhodobá podpora atraktivity odborných učilišť a technických vysokých škol, užší spolupráce s firmami a aktualizace učebních oborů. Shoda panuje v názoru firem na potřebu investovat do vzdělávání v oblasti digitálních dovedností zaměstnanců. Každá sedmá firma vidí východisko i v přijímání zahraničních pracovníků. Pro to je však nezbytné zjednodušit proces zaměstnávání cizinců. 

„Nábor cizinců je časově i administrativně velmi náročný a je potřeba jej zjednodušit. Celkový proces získání pracovního víza a pobytového oprávnění trvá tři až čtyři měsíce, v sousedním Polsku pak pouhých 14 dní. Navrhujeme tedy zrychlení procesu a zavedení možnosti získávání krátkodobých víz na dobu delší než tři měsíce s možností až na 12 měsíců. Nábor lze zrychlit například digitalizací imigračního procesu, tedy podáváním a vyřizováním veškerých žádostí elektronickou formou přes datové schránky. Situaci by také zlepšilo zrušení podmínky dvou let existence na českém trhu pro možnost zařazení firmy do programu ekonomické migrace pro zaměstnání pracovníků primárně z Ukrajiny. Aktuálně se na nábor ze zahraničí spoléhá 57 procent firem. Bez cizinců se český trh neobejde, dle našeho průzkumu počítá s jejich zaměstnáváním až 60 procent průmyslových a výrobních firem,“ dodává k zaměstnávání cizinců Gabriela Hrbáčková, členka řídicího výboru Sdružení pro zahraniční investice – AFI.

Chybí motivace ke spolupráci

Místopředsedkyně kontrolní komise Sdružení pro zahraniční investice – AFI Klára Sobotková poukázala na další problém českého podnikatelského prostředí, a tím je prakticky nulová spolupráce mezi investory a obcemi: „Z výsledku průzkumu vyplývá, že většina firem vnímá nezájem místních samospráv o dění v průmyslových areálech v katastru obcí, což odpovídá i neradostnému stavu v povolovacích procesech při jakémkoli rozvoji. Téměř 71 procent respondentů uvedlo, že se místní samospráva nezajímá o aktivity a možnou podporu jejich firmy.“ Problémem je podle Sobotkové nedostatek pozitivní motivace pro spolupráci. „Místní samosprávy se soustředí jen na případný negativní dopad z podnikání, protože nevidí reálný přínos,“ dodává Sobotková. Řešením by podle ní mohla být i změna rozpočtového určení daní, aby příjmem obecního rozpočtu obcí byl i podíl z daní z podnikatelské činnosti provozované v rámci katastru obce. Současná podoba rozpočtového určení daní je podle zástupců AFI k obcím nespravedlivá, protože většina prostředků mizí ve státním rozpočtu a obce mají z průmyslových zón ve svém katastru jen mizivý a nedostatečný přínos.

Dekarbonizace je i náš zájem

Dalším velmi aktuálním tématem výroční konference AFI, které rezonovalo v několika diskuzních panelech, byl plán dekarbonizace evropské ekonomiky. Názory na tuto oblast se liší u odborníků i mezi podnikateli. Řada firem zatím není na požadavky takzvaného Green Dealu připravena, což by mohlo být už brzy velkým problémem. Z výzkumu AFI vyplynulo, že sice třetina společností je s touto problematikou již seznámena, reaguje na ni a vnímá ji spíše jako novou příležitost, ale na druhou stranu je tu více než polovina dotázaných podnikatelů, kteří považují „zelenou směrnici“ za riziko, případně o ní nic bližšího nevědí nebo pro ně zatím není tématem.

Martin Dittrich, člen řídicího výboru Sdružení pro zahraniční investice – AFI zodpovědný právě za oblast energetiky, dodává: „Nacházíme se v období celosvětové transformace energetiky. Evropa, Českou republiku nevyjímaje, se odklání od fosilních paliv, velké společnosti si stanovují cíle a strategie ke snížení uhlíkové stopy, výrobcům rostou náklady na energie. Mění se chování zákazníků, kteří si čím dál více všímají odpovědnosti firem vůči životnímu prostředí. To jsou výzvy, které musí český průmysl akceptovat a reagovat na ně.“ Akceptace těchto výzev podle Dittricha bude nutnou podmínkou pro zachování průmyslové povahy naší ekonomiky. „Krátkodobý až střednědobý horizont ukáže výrobním firmám, že bez investic do ozelenění energetiky, logistiky, představení nových materiálů a technologií budou z dlouhodobého hlediska ztrácet svou konkurenceschopnost na trhu.“  

Sdružení pro zahraniční investice – AFI vzniklo v roce 1996 jako platforma pro spolupráci veřejného a soukromého sektoru s cílem kontinuálně zlepšovat české investiční prostředí, podmínky pro investory, legislativu, komunikaci a výměnu informací. AFI sdružuje více než 40 špičkových firem a nadále podporuje nově příchozí investory na český trh.