Čínské banky prý mají příliš velkou moc

Wen Ťia-Pao, čínský ministerský předseda

Wen Ťia-Pao, čínský ministerský předseda Zdroj: Xinhua/Thierry Monasse

Wen Ťia-pao, čínský premiér, uvedl, že největší čínské, vládou vlastněné banky mají příliš velkou moc a jsou monopolem, který musí skončit.

Poznámka, kterou Wen utrousil v radiovém projevu během své cesty po jižní Číně, byla neobvykle tvrdá a pozorovatelé si ji vykládají jako přímou výzvu dalším členům vedení komunistické strany Číny k uspíšení reforem finančního sektoru. Podle Čínského rozhlasu Wen uvedl: „Upřímně, naše banky tvoří zisky velice snadno. Proč? Protože pár velkých bank drží monopolní postavení. To znamená, že lidé mohou jít pouze k nim pro půjčku nebo kapitál. Proto je přirozené, že v této době kdy řešíme vpuštění soukromého kapitálu do finančního sektoru, musíme s tímto monopolem skončit.“

Wen Ťia-pao, který na konci letošního roku odstoupí, v posledních měsících přiostřuje svou rétoriku o nutnosti politických a ekonomických změn. Postěžoval si také, že určité zájmy ve vedení komunistické strany však chtějí zachovat status quo a neustále nabourávají jeho reformní úsilí. Je nejasné, zda má Wen natolik velký politický vliv, aby protlačil reformy bankovního sektoru. Ačkoliv je Wen Ťia-pao hlavní ekonomickým plánovače druhé největší ekonomiky světa, řada analytiků si myslí, že konsensuální metody rozhodování ve stranické politbyru limitují jeho možnosti prosazení vlastních politik a přístupů.

To je možná důvod, proč se Wen rozhodl veřejně vyjádřit svou frustraci z vlastní strany v jistých oblastech politiky a ekonomiky. Státní kontrola nad celou ekonomikou je hlavním bodem sváru čínských politiků. Někteří z nich si přejí ještě větší kontrolu státu, jiní by zase rádi pomohli soukromým firmám.

Analytici soudí, že uvnitř komunistické strany dochází nyní k souboji několika frakcí o to, která s nich získá letos na podzim většinu v devítičlenné komisi politbyra. Čínská ekonomika mezitím pozvolna zpomaluje. V roce 2010 rostlo čínské hospodářství o 10,4 procenta, loni to bylo „jen“ 9,2 procenta. Letos se očekává další zpomalení.