ČNB míří k rekordnímu zisku. Stamiliardy k dobru zařídila slabá koruna

Letos slabší koruna totiž podstatně zvýšila hodnotu devizových rezerv, které centrální banka drží z dob intervencí především v eurech.

Letos slabší koruna totiž podstatně zvýšila hodnotu devizových rezerv, které centrální banka drží z dob intervencí především v eurech. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Česká národní banka
Česká národní banka má nakročeno k doposud nejvyššímu ročnímu zisku ve své novodobé historii.
Česká měna, která je teď slabší o zhruba 3,5 procenta oproti počátku roku, letos může ČNB vygenerovat zisk na prahu 190 miliard korun.
Výsledky ČNB za posledních deset let
5
Fotogalerie

Česká národní banka má nakročeno k doposud nejvyššímu ročnímu zisku ve své novodobé historii. Letos slabší koruna totiž podstatně zvýšila hodnotu devizových rezerv, které centrální banka drží z dob intervencí především v eurech. Česká měna, která je teď slabší o zhruba 3,5 procenta oproti počátku roku, letos může ČNB vygenerovat zisk na prahu 190 miliard korun.

Centrální banka by ziskem pokryla ztráty nahromaděné z minulých let, desítky miliard korun by jí navíc ještě zbyly. 

„Přes letošní zřejmě významně kladný účetní výsledek ČNB zůstane z předchozích let vysoká neuhrazená ztráta. Dokud nebude pokryta, je bezpředmětné uvažovat, jak využít budoucí zisky,“ připomíná ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!