ČNB si jistí peníze v Německu

ČNB

ČNB Zdroj: profimedia.cz

Česká národní banka považovala do roku 2007 za bezpečný přístav Spojené státy. Do aktiv této země směřoval největší podíl českých devizových rezerv. Dvojkou bylo Německo. Evropská dluhopisová krize tento postoj změnila: pozice Německa a Spojených států se v bilanci ČNB otočila.

Centrální banka loni zvýšila německá aktiva tak, že nyní s 283 miliardami korun činí 29 procent celkových aktiv banky. Spojené státy zůstávají se 177 miliardami korun mezi bezpečnými přístavy na druhém místě. Pro srovnání: třeba v roce 2005 měla banka v USA celkem 276 miliard korun a v Německu jen 119 miliard.

Centrální banka loni naopak pokračovala ve výprodeji rizikových aktiv z devizových rezerv. Dále snižovala expozici hlavně vůči okrajovým evropským ekonomikám, takzvaným PIIGS, a také vůči Francii a Rakousku. Ke konci roku 2009 měla banka v PIIGS celkem 143 miliard korun, o dva roky později jen 12 miliard a třeba v Řecku už ČNB žádný majetek nemá.
„Přetrvávající dluhová krize některých členů eurozóny a její postupná eskalace si v průběhu roku 2011 vyžádaly přijetí některých opatření snižujících finanční rizika spojená se správou devizových rezerv,“ vysvětlil mluvčí ČNB Tomáš Zimmermann.

Expozice ČNB ve vybraných zemíchExpozice ČNB ve vybraných zemích|ucetni zaverky CNB

Ve zprávě o hospodaření banka uvádí, že správa devizových rezerv přispěla do výsledku banky celkem 10,5 miliardy korun, přičemž nejvíce se na tom podílel výnos dluhopisového portfolia. Kromě Německa a USA banka posilovala pozice v Británii a nově v Austrálii.

Dluhopisová krize, která zuří ve většině států Evropy, loni paradoxně pomohla hospodaření ČNB. Krize totiž oslabila korunu, na čemž centrální banka vydělala skoro 30 miliard korun.

Kurz koruny má na hospodaření ČNB největší vliv, protože banka je správcem devizových rezerv. Pokud koruna posiluje, což je dlouhodobý trend, hodnota majetku přeúčtovaná na českou měnu klesá. ČNB na posilování koruny celkově prodělala 262 miliard korun, dosud jí 126 miliard korun zbývá na kumulované ztrátě k dorovnání z budoucích zisků. Během loňského roku ale koruna oslabila vůči euru z 25,06 na 25,80 koruny a k dolaru z 18,75 na 19,94 koruny.

ČNB proti předchozímu roku podstatně navýšila investice do akcií, a to ze 46,6 miliardy korun na 75,7 miliardy korun. Akcie nyní činí deset procent devizových rezerv. „Provedenými analýzami bylo ověřeno, že zhruba toto zastoupení akcií v rámci spravovaných portfolií je optimální z hlediska rozložení tržních rizik,“ vysvětlil Zimmermann. Většina portfolia je v evropských akciích.