ČNB: Tobinova daň nakazí i český trh

Evropská komise

Evropská komise Zdroj: profimedia.cz

České banky, stejně jako obchodníci s cennými papíry, budou mít zřejmě od příštího roku o starost navíc. Dolehne na ně daň z finančních transakcí, ke které se hlásí jedenáct států eurozóny. Kompromisní návrh schválila Evropská komise, na řadě je stanovení přesných pravidel hry a jednomyslná ratifikace.

„Daň by měla být vybírána nejen v zemích, které se k projektu připojí, ale i mimo ně, pokud bude obchodován cenný papír emitovaný v této jedenáctce,“ uvedl pro deník E15 viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl.

V případě Česka nepůjde o žádné „drobné“. Například na pražské burze se obchodují akcie rakouské pojišťovny VIG a banky Erste. Pokud by daň z finančních transakcí platila už nyní, Rakušané by na dani z českých operací získali za loňský rok 40 milionů korun.

Výměna akcií a dluhopisů by se měla zdaňovat od 1. ledna 2014 sazbou 0,1 procenta, u derivátů 0,01 procenta. Roční výnos má dosáhnout až 35 miliard eur. Do daňové zóny patří i Rakousko a Belgie, s jejichž finančními nástroji Česko obchoduje přes matky svých bank. Na běžné operace jako jsou půjčky, platby a vklady, se daň vztahovat nebude.

O dani, jež se má dělit mezi Společenství a členské státy, mluví unie skoro dva roky. „Jedenáctka ochotných“ je jak výsledkem snahy z toho záměru neustoupit, tak projevem nevole zemí na čele s Velkou Británií, Českou republikou a Švédskem, které zkusilo a opustilo tento experiment v osmdesátých letech.

Kritici se obávají, že daň odradí investory a způsobí odliv peněžních toků z evropského prostoru, jehož hospodářství stagnuje a trpí vysokými dluhy. Obavy mají i číselná vyjádření. V propočtech komise, o nichž informoval německý deník Die Welt, počítá Brusel s poklesem akciových a dluhopisových obchodů o 15 procent, deriváty se mají propadnout dokonce o 75 procent. „Provozovatelé burz by si měli uvědomit, že přijdou o 40 procent obchodovaného kapitálu,“ připomíná analytik Accenture Daniel Kapffer.

Češi, kteří budou investovat do akcií či obligací, se mohou dani vyhnout. Konkrétně jejich nákupy v těch státech, které do zóny nepatří — třeba v Británii či USA. Udělají-li totéž velcí hráči jako banky či podílové a penzijní fondy, bude mít Evropa problém.

Kdo do toho jde

Francie (má daň z finančních transakcí už od 1. srpna 2012), Německo, Belgie, Rakousko, Slovinsko, Portugalsko, Řecko, Slovensko, Itálie, Španělsko a Estonsko.