Co se děje v Morgan Stanley? Trhy zmátl mail šéfa banky

Morgan Stanley

Morgan Stanley

Neobyklý krok zvolil šéf americké banky Morgan Stanley James Gorman: v interním přípisu pro všechny zaměstnance zmínil „zmatky a falešné informace“ o stavu společnosti a vyzval personál, aby na tyto zvěsti nereagoval a soustředil se na práci. „Pokusil se rozptýlit pochybnosti, ale zároveň je přiživil. Dostal se mezi dva kameny – kdyby mlčel, mohl se mu problém vymknout z rukou. Když promluvil, udělal z domněnky realitu,“ shodli se pozorovatelé.

Americká média začala vzápětí uvažovat nahlas. „Bude Morgan Stanley novým Lehman (Brothers)?“ otázala se CNN. New York Times konstatovaly, že obavy o banku jsou nyní akutní, Wall Journal varoval, že následky mohou být fatální.

Potíže, jež Morgan Stanley sužují, jsou dvojího druhu. První pramení z domácího hospodářského útlumu, z něhož se Americe nedaří vybřednout. „Morgan Stanley se příliš opírá o krátkodobé úvěry a nemá tolik kapitálu jako jiné velké domy,“ napsaly minulý týden New York Times.

Druhý typ rizik s sebou nese dluhová krize v Evropě, kde má ohrožený ústav silné předivo vztahů s francouzskými bankami, jejichž důvěra jde rapidně dolů. Uloženo v nich má 39 miliard dolarů. K propadu akcií banky a obavám investorů se nyní přidaly negativní spekulace tisku a trhů,“ upozorňují experti.

To byl ostatně případ Lehman Brothers, jejíž pád je pro finanční svět noční můrou a symbolem zmaru. Morgan Stanley přežila navíc krizi jen díky masivní podpoře federální vlády, kterou obnášela deset miliard. Tolik peněz žádný jiný významný hráč z Wall Street nedostal. Návdavek devět miliard přihodila ještě japonská skupina Mitsubishi, která je největším akcionářem. „Z toho otřesu se Morgan Stanley dodnes nevzpamatoval,“ míní znalci.