Covid ani politika sázkaře netrápí. Na olympiádu v Pekingu vsadí stovky milionů korun

Peking se letos stal prvním městem na světě, které hostilo jak letní, tak zimní olympijské hry.

Peking se letos stal prvním městem na světě, které hostilo jak letní, tak zimní olympijské hry. Zdroj: SAZKA a.s.

České sázkové kanceláře očekávají na hrách v Pekingu rekordní objem sázek.
Zimní olympiáda v Pekingu byla zahájena v pátek 4. února.
Vedle fanoušků olympiády je i mnoho kritiků upozorňujících na porušování lidských práv v Číně.
Do Pekingu se olympijský oheň vrátil po čtrnácti letech.
Sníh v Pekingu a okolí není v zimě vůbec samozřejmostí.
11
Fotogalerie

Největší české sázkové kanceláře očekávají, že objem sázek na právě zahájené olympijské hry v Pekingu pokoří rekord. Například ve Fortuně mají už v tuto chvíli lidé vsazeno na výsledky klání přes dvacet milionů korun. Vysoký zájem sázkařů o letošní olympiádu by podle kanceláří neměla otupit ani pandemie nemoci covid-19 či skutečnost, že se hry konají v totalitní Číně a řada západních politiků a neziskových organizací proto vyzývá k jejich bojkotu.

„Politika do zájmu klientů vsadit si na zajímavé sázkové příležitosti výrazně nepromlouvá,“ říká vedoucí komunikace ve společnosti Tipsport Václav Sochor. Koronavirus by podle něj chuť sázkařů zase ovlivnil jen v případě, že by z programu vypadlo větší množství sportovců či závodů, na které lidé rádi sázejí.       

„S ohledem na zkušenost s loňskými hrami v Japonsku nepředpokládáme, že by pandemie významně snížila zájem sázkařů o letošní olympiádu,“ souhlasí PR manažer Fortuny Petr Šrain. Daleko větší komplikací by na základě jeho mínění mohl spíše být pro české diváky nepříznivý časový posun a také neúčast hokejistů z kanadsko-americké NHL.   

„Absence hráčů z NHL je jednoznačně největší ztrátou. S nimi by byl Peking naprostým trhákem jak pro sázkaře, tak pro sportovní fanoušky,“ míní Sochor. Přesto všechny oslovené firmy počítají, že objem vsazených peněz překoná částku z posledních zimních her, které se konaly v roce 2018 v jihokorejském Pchjongčchangu. 

Celkové objemy sázek ve Fortuně na turnaj před čtyřmi lety dosáhly 450 milionů korun, nejvíce ze všech olympijských her v historii. Letos by to mělo být zhruba o sto milionů korun více. V Tipsportu si lidé na Pchjongčchang vsadili 350 milionů korun. I tato kancelář počítá, že Peking tuto sumu překoná. Vyšší zájem sázkařů o nynější hry očekávají také Chance nebo Sazka. 

Jako hlavní důvod společnosti nejčastěji uvádějí zvyšující se zájem Čechů o sledování zimních sportů, což se projevuje i v běžných sezonách. „Olympiáda každopádně láká také skupinu takzvaných svátečních sázkařů, kteří jinak pravidelně na sport nesázejí, zároveň jsou olympijské hry ve vyšší míře atraktivní pro ženy,“ vysvětluje Šrain.

Sázkařsky nejatraktivnějšími sporty budou podle kanceláří vedle tradičně nejsledovanějšího hokeje také biatlon, sjezdové lyžování, snowboarding, rychlobruslení a vůbec všechny disciplíny, kde mají čeští reprezentanti šanci získat medaili. „V Pekingu se sází zejména na vítězství Ester Ledecké v paralelním slalomu na snowboardu,“ uvádí mluvčí Sazky Veronika Diamantová. 

„Letos také evidujeme rekordní náběr sázek na ženský hokej. Již v současné chvíli je to přes čtyři tisíce vsazených tiketů,“ doplňuje manažerka komunikace ve společnosti Chance Markéta Světlíková. Na hrách v Číně totiž bude poprvé v dějinách reprezentovat Česko v ledním hokeji i ženský tým.

Sázkové kanceláře jsou rovněž zvědavé, zda na letošní akci padne rekord ve vyplácení jednotlivých výher. Na hrách v Pchjongčchangu činila nejvyšší výhra sázkaře podle společnosti Tipsport 962 tisíc korun. „Šlo o hokejový zápas Česka se Švýcarskem,“ upřesňuje Sochor. Nejvyšší prohra na stejném turnaji činila 762 tisíc korun. 

Nebývale vysoký zájem sázkařů o pekingské hry se čeká také v zahraničí, třeba ve Spojených státech. Zde hraje roli především fakt, že v řadě amerických států bylo sázení na sportovní události donedávna nelegální, což už nyní neplatí. „Na letošní olympiádu tak bude vsazeno nejvíce peněz v historii,“ uvedl profesionální sázkař Bill Krackomberger pro americký časopis Forbes

Zimní olympiáda v Číně byla slavnostně zahájena v pátek. V některých disciplínách se však soutěží už od středy. Česká výprava bude na turnaji obhajovat sedm cenných kovů z Pchjongčchangu. Prestižní sportovní svátek je nicméně předmětem kontroverzí zejména kvůli porušování lidských práv v pořadatelské zemi, což se projevilo i na marketingových kampaních sponzorů her, jež jsou daleko méně okázalé než v minulosti. 

Pandemie koronaviru zároveň znemožnila start některých sportovců a na turnaj nemohou přijet ani zahraniční diváci. Veškeré klíčové informace o události najdete zde.