ČSTV zvažuje, co se skiareály

Skiareál Špindlerův Mlýn

Skiareál Špindlerův Mlýn Zdroj: skiareal Spidleruv Mlyn

Nový předseda Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) Miroslav Jansta ve svém volebním projevu prohlásil, že „veřejnost nyní očekává, jak naložíme s tím posledním, co ČSTV zbylo – s majetkem v horských akciových společnostech“. Sám by nejraději podíly ve Skiareálu Špindlerův Mlýn, Ski Pec pod Sněžkou a Sportovním areálu Harrachov neprodával.

Stejně třeba i prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka: „Naše názory na financování sportu jsou velmi podobné včetně pohledu na prodej bonitního majetku ČSTV, zejména horských akciových společností.“

Oba funkcionáři ale zdůrazňují, že nejprve si nové vedení ČSTV musí udělat inventuru majetku a audit. To potrvá asi měsíc.
Už se ale ozývají také hlasy, že zadlužený sportovní svaz nemá jinou možnost než se výnosných areálů zbavit. „Neprodávat areály by bylo jistě nejlepší řešení. Osobně se však domnívám, že finanční situace v ČSTV nám tento luxus neumožní.

Z hospodaření ČSTV za rok 2010Z hospodaření ČSTV za rok 2010 | CSTV

Souhlasím však určitě s tím, aby se nejdříve detailně analyzovalo, v jaké finanční situaci se ČSTV nachází, až poté se řešil prodej majetku,“ hodnotí neradostné ekonomické poměry ve sportu místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.
Skiareály přinesly akcionářům – ČSTV a Svazu lyžařů ČR – během minulé dekády přes 700 milionů korun. Nyní se příjmy tenčí, i tak z nich plynou pořád největší dividendy. Špindlerovský skiareál je nejvýdělečnější, za rok 2010 měl zisk 39 milionů.

Okolo skiareálů už proto krouží velké finanční skupiny. O sjezdovky už projevila zájem skupina PPF a prostřednictvím slovenské firmy Tatry Mountain Resorts skupina J&T. Zájem mají i samotní vlastníci pozemků a vleků v areálech.