Další škraloup bank: přes HSBC tekly peníze z drog a Íránu

HSBC

HSBC

Ještě ani nedozněl skandál s manipulováním mezibankovní úrokové sazby LIBOR, do kterého byla zapojena více než desítka velkých bank a objevila se další nelichotivá zpráva z finančního odvětví. Britská banka HSBC podle šetření výboru amerického Senátu umožnila svými laxními kontrolami mexickým drogovým kartelům vyprat přes americkou část banky miliardy dolarů. Některé dceřiné společnosti HSBC rovněž obcházely zákaz americké vlády uskutečňovat finanční transakce s Íránem a dalšími zeměmi.

Podle zprávy Senátu USA HSBC věděla, že její systém odhalování problémů je slabý, ale neučinila žádné akce, aby tuto situaci změnila. Financial Times minulý týden uvedly, že HSBC hrozí v USA kvůli podezření, že neučinila dostatečné kroky, aby zabránila praní špinavých peněz, rekordní pokuta až ve výši jedné miliardy dolarů.

„Kultura v HSBC byla dlouhodobě značně narušená,“ uvedl senátor Carl Levin citovaný agenturou Reuters.

Vedení HSBC podle zprávy ignorovalo stížnosti dalších zaměstnanců banky na problémy. Ty tak přetrvávaly osm let. Z Mexika přijala banka mezi lety 2007 a 2008 zhruba 7 miliard dolarů i přes varování, že tak velké obnosy mohou plynout pouze z obchodů souvisejících s nelegálním obchodem s narkotiky.

S HSBC obchodovaly banky podezřelé z napojení na terorismus

Kromě nedbalostí v Mexiku HSBC také obcházela omezení pro finanční transakce s Íránem. Kvůli zamaskování nepovolených operací se na některých pobočkách HSBC mazaly u transakcí informace o jejich vazbě na Írán. HSBC se podle zprávy nesnažila proti této praxi zakročit.

Americká divize pak také prý poskytovala peníze a bankovní služby některým bankám v Saúdské Arábii a Bangladéši, u kterých je podezření, že pomáhaly financovat teroristické skupiny, včetně organizace Al-Káida.

Banka se dnes za svůj laxní přístup ke kontrole finančních toků omluvila. Oznámila také, že uzavře tisíce účtů klientů své pobočky na Kajmanských ostrovech. Na výsledky vyšetřování amerických a britských úřadů reagoval svou rezignací šéf dohledu HSBC David Bagley.

Problémy se špinavými penězi měla i ING Bank nebo Wachovia

HSBC není první bankou, která čelí v USA obvinění kvůli porušení zákonů spojených s pohybem nelegálních financí. ING Bank se minulý měsíc dohodla s vládou, že zaplatí urovnání 619 milionů dolarů kvůli obvinění, že porušila sankce USA vůči Kubě, Íránu a dalším zemím a umožnila jim v minulých letech nelegální pohyb až 1,6 miliardy dolarů přes banky v USA.

Wachovia v roce 2010 zaplatila 160 milionů dolarů, protože umožnila vyprat přes své účty více než 100 milionů dolarů od kolumbijských a mexických obchodníků s drogami.

HSBC je největší bankou v Evropě. Její čistý zisk loni činil 16,8 miliardy dolarů. Banka působí v 80 zemích světa. Její americká divize patří mezi deset největších bank v USA.