Desetileté německé bondy prodělávají, strach živí riziko brexitu

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble Zdroj: ctk/ap

Výnosy vládních dluhopisů rozvinutých zemí klesají již déle než rok. Tento týden je ale přiživuje strach investorů, že Velká Británie příští týden odhlasuje vystoupení z EU.

Výnos desetiletých německých dluhopisů se včera během obchodování propadl do záporu. Podle dat serveru Tradeweb klesl po otevření trhu výnos bondů na minus 0,001 procenta. Pokles výnosů dlouholetých vládních německých bondů pod nulu analytici označují za zlomovou událost v současném úprku investorů do bezpečných přístavů.

Výnosy vládních dluhopisů napříč vyspělými ekonomikami klesají již rok, protože investoři hledají, kde mohou bezpečně uložit své prostředky, a stále více jsou ochotni za takové bezpečné uložení i platit. Výnosy krátkodobých dluhopisů řady evropských zemí včetně Česka se v záporných výnosech pohybují již delší dobu. U dlouhodobých obligací to ale bylo prozatím tabu.

K pokoření nuly německými desetiletými bondy pomohl také program ECB, která se tištěním peněz a odkupem vládních dluhopisů snaží snížit náklady vlád napříč eurozónou na obhospodařování svého dluhu. „Výnosy jsou příliš nízké,“ říká Florian Herzog, portfolio manažer Pioneer Investments Austria. „Třeba desetileté italské bondy nesou zhruba 1,4 procenta. To pak vlády jižních zemí eurozóny demotivuje od zásadních reforem, protože si mohou nyní levně půjčit a dál žít na dluh,“ dodává Herzog.

Desetileté italské bondy nesou 1,4 procenta. Takový výnos může demotivovat vlády k provádění reforem.

Na trzích včera pokračoval výprodej akcií a úprk do takzvaných bezpečných přístavů, kam se státní dluhopisy rozvinutých ekonomik řadí.

Nervozita na trzích panuje již zhruba týden. Investoři se nyní děsí toho, že se Velká Británie příští týden v referendu vysloví pro opuštění Evropské unie. Tři různé výzkumy veřejného mínění přitom včera ukázaly, že navrch mají v současné době zastánci vystoupení z EU. „Investoři utíkají do kvalitních aktiv jako důsledek politické nejistoty. Příští čtvrtek se koná britské referendum a o tři dny později volby do španělského parlamentu,“ citoval deník Wall Street Journal Justina Knighta z UBS.

Gdbr10