Desetinu dluhu Irska drží Templeton

Investiční fondy

Investiční fondy Zdroj: profimedia.cz

Pokud mají investiční fondy Franklin Templeton šťastnou ruku jako kdysi jejich zakladatel sir John Templeton, můžou si Irové úlevou vydechnout. Fondy totiž mají nakoupeno deset procent celého trhu irských státních dluhopisů. Templeton proslul jako investiční mág během deprese druhé světové války – tehdy skoupil americké akcie, které měly nižší cenu než jeden dolar. Sázka jako celek vyšla, po válce na tom vydělal pětinásobek.

Franklin Templeton, prominentní investor do amerických dluhopisů, nedávno svou expozici vůči irským obligacím navýšil o více než třetinu na 8,4 miliardy eur, a dává tak najevo, že důvěřuje v rychlé zotavení irské ekonomiky. Konkurenční společnosti jen nevěřícně kroutí hlavou.

Většina obligací byla koupena fondy, které spravuje Michael Hasenstab, jeden z šéfů oddělení mezinárodních dluhopisů společnosti Franklin Templeton. Velkým kupcem byl především Templeton Global Bond Fund, který spravuje celkem 64 miliard dolarů. Jen dluhopisů maturujících v říjnu 2020 drží Franklin Templeton za 1,4 miliardy eur, další investice jsou rozprostřeny mezi obligace s různou dobou splatnosti. V nedávném vzkazu investorům Hasenstab napsal: „Irsko, navzdory značným problémům, pokračuje ve fiskálních reformách a dostává se mu uznání jako modelu pro podobně krizí postižené země.“

Zatím se sázka na irský dluh jeví jako dobrá volba, výnos na dluhopisech splatných v říjnu 2020 spadl z lednových 8,4 procenta na současných 4,6 procenta. Dostal se tak nejníže od propuknutí dluhové krize eurozóny na jaře 2010. Cena dluhopisů se pohybuje opačným směrem než jejich výnos, a tak Hasenstabův fond letos posiluje o 12,6 procenta, což z něj dělá jeden z nejlépe vydělávajících fondů letošního roku.

Relativně malá ostrovní ekonomika však nadále čelí značným fiskálním a ekonomickým problémům. „Je to hrozně velká sázka na jeden malý periferní trh, jakým Irsko je,“ komentoval kroky Franklin Templeton britský manažer dluhopisových fondů pro deník Financial Times. V Irsku se v předkrizových letech obrátil poměr alokace vládních dluhopisů. Zatímco v roce 1999 bylo 70 procent irských dluhopisů v držení rezidentů, v loňském roce už bylo 78 procent irských obligací v držení zahraničních subjektů.

Fondy Franklin Templeton vznikly v devadesátých letech fúzí Franklin Distributors a Templeton, Galbraith & Hansberger (jeho předchůdce Templeton založil právě z penězních prostředků utržených díky spekulaci během světové války). Do skupiny nyní patří celkem dvě stovky fondů, které spravují aktiva v hodnotě kolem 600 miliard dolarů.

Irsko prožívá ztracená léta hospodářské kocoviny

Mnoho miliard amerických na stole