Dluhopisové nůžky v eurozóně se opět rozevírají

Poražený týdne. Z řeckých dluhopisů se opět stává nechtěné zboží. Nejistota stáhla i tamní akcie

Poražený týdne. Z řeckých dluhopisů se opět stává nechtěné zboží. Nejistota stáhla i tamní akcie Zdroj: Reuters

Nejistota na finančních trzích opět zvyšuje rozdíly ve výnosech dluhopisů problémových zemí eurozóny a bohatších severních států. Poraženým minulého týdne se stalo Řecko. Tamní dluhopisy za sebou mají nejhorší týden za posledních dva a půl roku.

Výnos desetiletých řeckých obligací za minulý týden vyskočil o 1,47 procenta na více než osm procent. Nahoru šly i výnosy desetiletých italských (na 2,5 procenta) a španělských (na 2,17 procenta) dluhopisů. To je stále o pět procentních bodů méně než v době vrcholu dluhové krize na jaře 2012. A především méně, než kolik v současné době vynášejí americké dluhopisy, což podle ekonomů nereflektuje fundament těchto ekonomik. Naopak desetileté německé dluhopisy, k nimž se investoři obracejí v nejistých dobách, posílily a výnos klesl na 0,715 procenta.

„Byla to dokonalá bouře, kterou rozpoutala především horší než očekávaná data ze Spojených států,“ komentoval události minulého týdne pro agenturu Bloomberg Matteo Regesta, stratég londýnské Citigroup Global Markets. Vše ale podle analytiků ukazuje především na aktuální přílišnou přecitlivělost investorů a přeceňování současných událostí. Do situace se již vložila ECB. Podle člena výkonné rady Benoita Coeurea začne ECB s odkupem aktiv během několika následujících dní.

Tento týden budou oči investorů upřené na aukce dluhopisů v Německu, Belgii a Finsku. Španělsko, Francie a Nizozemsko se chystají umístit pokladniční poukázky. Na programu budou také data o průmyslové aktivitě v eurozóně.