Dohledu ECB by podléhaly jen velké banky, navrhují Němci

ECB

ECB Zdroj: profimedia.cz

Aby se mohl naplno rozjet stálý záchranný fond eurozóny (ESM), musí být v Evropské unii zaveden přísnější bankovní dohled, netají se svým postojem německá kancléřka Angela Merkelová. Jenže pravidla rodící se bankovní unie jsou zatím nejasná. Agentura Reuters informuje, že německá vládní koalice navrhuje, aby Evropská centrální banka dohlížela v EU pouze na největší banky. Část členů koalice zároveň odmítá společné garance za vklady.

Garance za vklady odmítají zástupci konzervativní Křesťanskodemokratické unie (CDU), což je strana kancléřky Angely Merkelové, a s nimi i někteří členové Svobodné demokratické strany (FDP), která je s CDU v koalici. Tito politici chtějí, aby garance za vklady zůstala zodpovědností jednotlivých členských zemí.

Německo se obává, jak dalo najevo na schůzce ministrů financí EU minulý týden, že by jeho občané byli zodpovědní za vklady lidí z jiných členských zemí unie. Podobné obavy mají Němci i ke společným dluhopisům eurozóny.

„Garance za vklady nebudou v celé Evropě společné,“ píše se v dokumentu německých vládních zákonodárců. „Garance za vklady je třeba sladit, odpovědnost ale musí zůstat na národní úrovni,“ píše se dále.

Poslanci také zdůraznili, že plán přísnějšího dohledu nad bankami nesmí omezovat nezávislost ECB ani její hlavní cíl. Tím je garance měnové stability v eurozóně. Podle poslanců to znamená, že zodpovědnost musí být jasně oddělená. „Pravomoci za měnovou, fiskální a dozorovou politiku tedy nemohou mít ti stejní lidé,“ píše se v poslaneckém návrhu.

Tomáš Ježek: Bankovní dohled potřebuje změnu

Plánu bankovní unie není příliš nakloněn český premiér Petr Nečas, Česká národní banka ani prezident. „Nejsme členy eurozóny, nechtěli jsme se zúčastnit fiskálního paktu a je u nás velká averze k tomu, aby Česká republika jako nečlen eurozóny vstupovala do bankovní unie,“ uvedl . Dodal ale, že o definitivním postoji k bankovní unii bude Česku teprve vážně jednat.

Kontroverze způsobily i některé další návrhy změn pravomoci ECB. Do sporu se dostali prezidenti ECB Mario Draghi a německé centrální banky Jens Weidmann. Neshodují se v tom, zda má ECB řešit současnou dluhovou krizi tím, že bude nakupovat dluhopisy nejzadluženějších zemí. Tento postup navrhuje ECB, zatímco Weidmannova Bundesbanka je proti. Kvůli riziku růstu inflace návrh ECB Weidmann přirovnal k ďáblově pokušení z Goetheovy hry Faust.