Dohoda o provedení práce a dohoda o pracovní činnosti: Jak se daní v roce 2015

česká koruna,

česká koruna, Zdroj: Novak Tomas/Euro

Většina brigád a přivýdělků probíhá na bázi dohody o provedení práce. Případně dohody o pracovní činnosti. Přečtěte si, jaká pravidla platí v roce 2015 pro jejich danění. Nejdůležitější novinka? Změny v odvodech zdravotního pojištění u lidí, kteří mají s jedním zaměstnavatelem uzavřeno víc dohod naráz.

Dohoda o provedení práce: Kolik toho můžete odpracovat

Dohodu o provedení práce je možné ročně uzavřít s libovolným počtem zaměstnavatelů. Pro každého z nich ale smíte odpracovat nanejvýš tři sta hodin v roce. Dodržování pravidla chce od letoška inspekce kontrolovat přísněji. Zaměstnavateli, který se nepostará, aby rozsah práce lidí, kteří pro něj dělají na dohodu, nepřekročil stanovený limit, hrozí až dvoumilionová pokuta.

Za odvedenou činnost musíte dostávat alespoň padesát pět korun hrubého na hodinu – na práci „na dohodu“ se totiž stejně jako na práci v běžném zaměstnaneckém poměru vztahuje ustanovení o minimální mzdě, která od ledna dosahuje devíti tisíc dvou set korun měsíčně (při práci na plný úvazek).

Shora váš výdělek nijak omezen není, záleží, co si sjednáte se šéfem. Písemně si v dohodě ostatně můžete domluvit leccos, včetně čerpání cestovních náhrad a stravného, na které vám jinak (automaticky, ze zákona) nárok nevzniká.

Zdravotní a sociální pojištění: Kdy se musí odvádět

Když měsíční odměna z dohody o provedení práce nepřesáhne deset tisíc korun, nemusíte z výdělku vy ani zaměstnavatel odvádět sociální pojištění ani zdravotní pojištění. Totéž platí, když máte příjmy do deseti tisíc u několika zaměstnavatelů současně. V případě, že máte uzavřeno více dohod do deseti tisíc s jedním zaměstnavatelem a součet odměn měsíčně přesáhne limit deseti tisíc, musíte z výdělku v roce 2015 odvést zdravotní a sociální pojištění (včetně nemocenského). Ještě loni se přitom pro účely zdravotního pojištění posuzovala každá dohoda zvlášť.

Jestli máte v daném měsíci příjem pouze z dohody s odměnou nepřesahující deset tisíc a neplatí za vás zdravotní pojištění stát, nezapomeňte, že se musíte do osmi dní přihlásit zdravotní pojišťovně a pojištění si zaplatit. Přehled nejobvyklejších situací, kdy za člověka hradí zdravotní pojištění stát, vidíte v boxu.

Jak danit dohodu o provedení práce

Když součet měsíčních odměn z dohod o provedení práce u jednoho zaměstnavatele nepřekročí hranici deset tisíc korun, nabízí se, co se daní týče, dvě varianty. Pokud nepodepíšete přihlášení k dani, zaměstnavatel vám z příjmu odečte patnáctiprocentní srážkovou daň. Příjem z dohody pak tvoří samostatný daňový základ, po uplatnění srážkové daně už ho nemusíte nikde vykazovat. Můžete jej však zanést do daňového přiznání – pokud budete mít během roku celkově jen nízké příjmy, získáte sraženou patnáctiprocentní daň zpět. Započtení příjmů již zdaněných srážkovou daní vám totiž umožní ve větší míře (nebo dokonce plně) využít daňové slevy a nezdanitelné části základu daně. Potřebovat k tomu budete potvrzení o příjmu od zaměstnavatele, které vám na požádání vydá po konci roku.

Jestli prohlášení k dani podepíšete – každý měsíc to lze udělat jen u jednoho zaměstnavatele – srazí vám z výdělku patnáctiprocentní zálohu na daň z příjmů a uplatní daňové slevy, na které máte nárok. Přinejmenším základní daňovou slevu na poplatníka, která v roce 2015 dělá 24 840 korun (2070 měsíčně). Slev na dani ale můžete uplatnit mnohem víc: slevu na vyživované dítě, slevu na manželku či manžela, slevu pro studenty nebo pro zdravotně postižené.

Patnáctiprocentní zálohovou daň vám zaměstnavatel strhne i v případě, že vaše měsíční odměna přesáhne deset tisíc korun, daň se ale v tomto případě počítá ze superhrubé mzdy – tedy vaší hrubé mzdy navýšené o platby sociálního a zdravotního pojištění, které za vás musí zaměstnavatel odvést. Stejně jako u odměn do deseti tisíc pak záleží, zda u daného zaměstnavatele podepíšete či nepodepíšete prohlášení k dani. V prvním případě budete moct uplatnit slevy na dani, v druhém nikoli.

Celý článek si můžete přečíst na webu Peníze.cz