Dolar zpevňuje v reakci na zotavování akciového trhu v USA

Dolar

Dolar Zdroj: profimedia.cz

Dolar mírně zpevňuje v reakci na zotavování akciového trhu ve Spojených státech, který se předtím propadl až na 20měsíční minimum. Obavy investorů z omezeného chodu úřadů v USA a politiky americké centrální banky (Fed) ale přetrvávají.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu amerického dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, si kolem 17:30 SEČ připisoval 0,1 procenta na 96,11 bodu. Euro k dolaru sice přidávalo 0,1 procenta na 1,1407 USD, slabší ale byla jak britská libra - o 0,1 procenta - když se prodávala za 1,2669 USD, tak japonský jen, který rovněž vůči dolaru ztrácel 0,1 procenta na 110,46 JPY.

Akciové trhy v USA dnes po masivním výprodeji v minulých dnech rostou. Hlavní indexy si připisují mezi 0,3 procenta a celým jedním procentem.

Investoři s napětím čekají, jaké nové zprávy přijdou z USA. Americký prezident Donald Trump v úterý uvedl, že omezený chod federálních úřadů potrvá tak dlouho, dokud nezíská peníze na stavbu zdi mezi USA a Mexikem. Trump vyjádřil důvěru v ministra financí Stevena Mnuchina, ale zkritizoval Fed za příliš rychlé zvedání základní úrokové sazby.

Šéf Fedu Jerome Powell se ale podle dnešního vyjádření ekonomického poradce Bílého domu Kevina Hassetta o svou práci bát nemusí. Prezident Trump prý je s jeho prací spokojen. V pondělí přitom šéf Bílého domu uvedl, že jediným problémem americké ekonomiky je právě Fed.