EK prohledala evropské banky, podezírá je z kartelu

Deutsche Bank

Deutsche Bank

Největší evropské banky čelí podezření, že zneužily svého dominantního postavení na trhu při určování hlavních úrokových sazeb. Úředníci Evropské komise vtrhli v úterý do sídel řady bank, kde zabavili množství dokumentů. Podle agentury Bloomberg razie zasáhla také Deutsche Bank a Royal Bank of Scotland, list Wall Street Journal píše i o blíže neučeném francouzském finančním ústavu.

Úředníci zkoumají úrokovou sazbu Euribor, která slouží jako měřítko pro určování úroků všech půjček vedených v euru. „Komise se obává, že prošetřované společnosti se provinily proti evropským antimonopolním pravidlům, která zakazují kartely a omezující obchodní praktiky,“ uvedla Komise.

Výši Euriboru stanovuje přes 40 evropských bank. Prošetřování mezibankovního úroku je součástí prověrky celosvětově používané londýnské úrokové sazby Libor a japonské sazby Tibor, do níž jsou zapojeny i úřady ve Spojených státech a Japonsku. V USA se už ozvali i investoři, kteří podali přibližně 20 žalob kvůli podezření z manipulace s úrokovými sazbami.

Cedric Quemener, šéf společnosti Euribor EBF vytvářející stejnojmennou sazbu, se unijního vyšetřování neobává. Podle něj je výše sazby „téměř nezmanipulovatelná“, protože se při její tvorbě bere ohled na data pocházející od velkého počtu bank. Naproti tomu výši Liboru určuje jen 15 bank, dodal.

Švýcarská banka UBS v červenci uvedla, že výměnou za spolupráci při vyšetřování sazeb Libor a Tibor získala „podmínečnou imunitu“. Kvůli sazbě Libor se úřady zajímají mimo jiné o banky Barclays, HSBC a Royal Bank of Scotland.