Éra levných peněz se chýlí ke konci, eurozóna ale na ně hodlá dál spoléhat

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-ND 2.0: Dennis Skley via Flickr

Bezprecedentní éra levných peněz, která byla od roku 2008 k vidění na obou stranách Atlantiku se pomalu chýlí ke konci. S jednou vyjímkou. Tou je eurozóna, kde budou podle všeho levné peníze potřeba ještě hodně dlouho.

„Pokud se ekonomika bude nadále vyvíjet, jak očekáváme, ekonomické podmínky si budou někdy během letošního roku říkat o zvýšení úrokových sazeb,“ sdělila minulý týden dolní komoře amerického Kongresu Janet Yellenová, šéfka americké centrální banky (Fed). Již na zasedání Fedu, které se uskuteční za něco málo přes osm týdnů, se očekává, že Yellenová bude tlačit na zvýšení úrokových sazeb.

Ve Velké Británii není růst sazeb zatím tak blízko, nicméně se také rychle blíží. „Dle našeho názoru se Fed a Bank of England blíží mílovými kroky k navyšování sazeb,“ říká Petr Krpata, měnový stratég londýnské ING. Podle analytiků by k růstu sazeb na ostrovech mohlo dojít v listopadu.

K tomu se přiklání třeba analytici UniCredit Bank a Danske Bank. Britská ekonomika slušně roste již několik let, letos si ale tamní centrální bankéři mohou odškrtnout poslední překážku na cestě za utažením měnové politiky.

Reálné mzdy v ostrovním královstí konečně rostou. Podle agentury Bloomberg guverném britské centrální banky Mark Carney minulý týden skupině poslanců řekl: „Chvíle, kdy úrokové sazby začnou růst se přibližuje.“

To Evropská centrální banka má opačné problémy. Se svým programem odkupu aktiv, v jehož rámci pumpuje do ekonomiky 60 miliard eur měsíčně, začala teprve letos v březnu a podle analytiků levných peněz bude v eurozóně zužované neustálými problémy jižních zemí potřebova ještě dlouho.

Euro poslední týdny oslabuje. Vůči dolaru spadlo již na 1,08 eura za dolar. Po růstu úrokových sazeb na opačné straně Atlantiku čeká euro další pád. „Nadále zastáváme názor, že euro s dolarem dosáhne parity do konce roku,“ dodává Krpata.

Podle analytiků ING se dá očekávat, že americký dolar a britská libra budou nadále posilovat vůči měnám, kde centrální banky uvolňují svoji politiku. Jako je ECB či centrální banky Austrálie Švédska či Norska.