Evropská centrální banka chce vidět plán na odchod Raiffeisen Bank International z Ruska

Evropská centrální banka tlačí na rakouskou matku Raiffeisenbank, aby odešla z Ruska.

Evropská centrální banka tlačí na rakouskou matku Raiffeisenbank, aby odešla z Ruska. Zdroj: profimedia.cz

Evropská centrální banka tlačí na rakouskou matku tuzemské Raiffeisenbank, aby ukončila své vysoce ziskové podnikání v Rusku. S odvoláním na své zdroje to uvedla agentura Reuters. Druhý největší finanční ústav v Rakousku je také podle Reuters již od ledna vyšetřován americkými úřady, které banku podezírají z obcházení protiruských sankcí. Cenné papíry společnosti padají.    

Akcie Raiffeisen Bank International (RBI), s nimiž se obchoduje na vídeňské burze, v pátek dopoledne oslabovaly o více než sedm a půl procenta na 12,87 eura za kus. Za poslední měsíc odepsaly téměř sedmnáct procent.  

RBI je momentálně nejvýznamnější západní bankou v Rusku. Ukrajinská vláda tuto společnost zařadila kvůli její neochotě odejít ze země na svůj seznam „mezinárodních sponzorů války“. Evropská centrální banka nepožaduje po RBI, aby se z ruského trhu stáhla okamžitě. Chce ale, aby peněžní ústav předložil jasný plán, jak se hodlá svých aktivit v Rusku zbavit. 

SWIFT – Co znamená matka všech sankcí pro Rusko?

Video placeholde
SWIFT - Co znamená tato matka všech sankcí pro Rusko • Videohub

„Vyzýváme banky, aby pozorně sledovaly aktivity v Rusku a v ideálním případě je v co největší míře omezovaly a ukončovaly,“ oznámil mluvčí Evropské centrální banky. RBI na to reagovala prohlášením, že v současné době přezkoumává možnosti svého působení v zemi a jednou z variant je i „pečlivě řízený odchod“.

Generální ředitel skupiny Raiffeisen Johann Strobl však dříve také prohlásil, že odchod z Ruska je složitý krok, a podotkl, že banka „není stánek s párky, který se dá zavřít přes noc“.

Rakouské ministerstvo financí upozornilo, že většina nadnárodních firem včetně bank z Ruska neodešla. „Pokračuje významný objem obchodu mezi Ruskem a zbytkem světa v oblasti komodit, jako jsou obilniny, hnojiva, ropa, plyn, nikl a další kovy, který vyžaduje platby,“ sdělilo ministerstvo. Vedle RBI v zemi nadále působí třeba italská UniCredit Bank. 

V případě rakouské finanční instituce hrají roli mimo jiné dlouhodobé ekonomické vazby mezi Rakouskem a Ruskem. Právě ruský trh má významný podíl na hospodaření rakouské finanční skupiny. Loňský celkový čistý zisk RBI dosáhl 3,6 miliardy eur, více než 85 miliard korun. Z převážné části se na tom podílelo právě Rusko, kde banka působí od roku 1996 a patří na tamním trhu mezi největší hráče – ruští střadatelé a firmy mají na účtech v RBI v přepočtu více než dvacet miliard eur.