Evropské banky se musí slučovat, aby vydělaly, míní šéf Deutsche Bank

Deutsche Bank (ilustrační foto)

Deutsche Bank (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Evropské banky by se měly více slučovat, mohlo by to podpořit ziskovost v evropském bankovním sektoru. Prohlásil to generální ředitel německého bankovního domu Deutsche Bank John Cryan. Deutsche Bank, která je největší německou bankou, podle nepotvrzených zpráv uvažovala o převzetí německé bankovní dvojky Commerzbank. Podle svého šéfa se ale k velkým akvizicím v brzké době nechystá.

„Potřebujeme více fúzí, a to na národní úrovni, ale také napříč hranicemi,“ uvedl podle agentury Reuters Cryan na bankovní konferenci. Vyjádřil se také k evropským snahám o vytvoření bankovní unie a sjednocení kapitálových trhů. Toto úsilí podle něj pomůže ukončit regionální tendence mezi bankami.

Zisky evropských bank nyní všeobecně klesají. Souvisí to s pomalým hospodářským růstem, nízkými úrokovými sazbami i snahou zabývat se rizikovými úvěry za miliardy eur. V situaci, kdy Evropská centrál banka (ECB) tiskne nové peníze, je pro komerční banky navíc i stále dražší hromadit hotovost.

Obzvláště tíživá je situace v Německu, které podle Cryana nezaznamenalo takovou vlnu konsolidace jako například Španělsko nebo Francie. „V Německu je podle mého názoru až příliš mnoho bank,“ uvedl Cryan. Svou kritiku zaměřil na mimořádně uvolněnou měnovou politiku ECB, jejíž „vedlejší účinky“ jsou podle něj stále zřejmější.

ECB udržuje rekordně nízké úrokové sazby a provádí rozsáhlé nákupy vládních i firemních dluhopisů, aby podpořila ekonomiku a inflaci v eurozóně, zatím však bez výraznějších výsledků. Meziroční inflace v zemích eura zůstala podle dnešních dat v srpnu na 0,2 procenta. Dlouhodobým cílem ECB je udržovat inflaci těsně pod dvěma procenty.

ECB terčem kritiky

ECB i její prezident Mario Draghi se už na jaře stali v Německu terčem kritiky některých vládních konzervativců kancléřky Angely Merkelové. Šéf německé centrální banky Jens Weidmann tehdy připustil, že nízké úroky ECB podkopávají zisky komerčních bank, cílem měnové politiky podle něj ale není zajišťovat bankám zisky.

Šéfka mechanismu pro dozor nad bankami v eurozóně Daniele Nouyová v rozhovoru s litevským listem Verslo žinios řekla, že nízké úrokové sazby, které kdysi bankám v eurozóně pomáhaly tím, že snižovaly náklady na jejich financování, teď začínají jejich zisky brzdit.

„Je stále jasnější, že prostředí nízkých úrokových sazeb si vybírá svou daň a omezuje zisky bank,“ uvedla Nouyová. „Aby se situace změnila k lepšímu, musíme mít v eurozóně silnější růst,“ dodala.