Evropské banky vyhazují investiční bankéře, vrací se k tradičnímu byznysu

Credit Suisse

Credit Suisse Zdroj: CTK/AP

Starý kontinent definitivně bouchl dveřmi za zlatou érou investičního bankovnictví. Jen během letošního března přistála v největších evropských finančních domech výpověď na stolech více než tří tisíc investičních bankéřů. K důvodům úpadku kdysi prestižní profese patří přísnější legislativa i podstatně užší škála investičních příležitostí. Banky tak dotahují trendy započaté už před několika lety v souvislosti s velkým úklidem po finanční krizi.

„Silné utažení regulatorních pravidel vede v posledních letech k omezování investičních aktivit a návratu bank k tradičnímu byznysu. Poskytování investičních služeb v obdobné podobě jako během poslední dekády je pro banky už nerentabilní,“ uvádí analytik J&T Banky Petr Sklenář. Epitaf investičnímu bankovnictví podle něho dopsaly nepříznivé tržní podmínky, zápornými úroky počínaje a levnými komoditami konče.

Druhá největší švýcarská banka Credit Suisse oznámila propuštění dvou tisíc investičních bankéřů, na pět stovek profesních kolegů opustí po březnové čistce britskou Royal Bank of Scotland. Propuštěním tří set investičních expertů si před pár týdny ulehčila nákladovou situaci i největší švýcarská banka UBS. Právě investiční bankéři tvoří i významnou část z lednové tisícovky propuštěných zaměstnanců britské banky Barclays.

„Vysoké náklady v kombinaci s historicky nejnižší aktivitou klientů vedly k podstatné redukci pozic v oblastech, které nejsou v souladu s naší novou strategií,“ uvedl na adresu masivního propouštění v Credit Suisse šéf banky Tidjane Thiam pro agenturu Reuters. Podle něho patří letošek prozatím k jednomu z nejtěžších období pro investiční byznys bank za poslední léta. Za poslední rok prořídly zaměstnanecké řady v evropských bankách zhruba o desetinu.