Evropské firmy horečně navyšují kapitál

eurové bankovky

eurové bankovky Zdroj: ctk/AP

Evropské firmy jsou letos rekordně hladové po novém kapitálu. Během prvních šesti týdnů letošního roku upsalo nové akcie skrze veřejnou nabídku či prodej napřímo už 120 firem, a celkem tak získaly bezmála 32 miliard eur. To je nejsilnější start do nového roku v historii, poprvé po deseti letech pak evropské firmy v této disciplíně předstihly své protějšky na opačném břehu Atlantiku. Oproti loňsku je zájem navyšovat kapitál takřka dvojnásobný.

O tomto dění na trhu vypovídají statistiky poradenské firmy Dealogic. Takřka polovinu z nově získaného kapitálu tvoří primární emise akcií (IPO). Více veřejných nabídek k úpisu zažil starý kontinent naposledy v roce 1995. Hlad po novém kapitálu je podle expertů v první řadě dán příznivějším očekáváním vývoje evropské ekonomiky a menší hrozbou deflace. Expanzivním plánům firem ale pomáhají i nízké náklady na energie, slabší důraz evropských vlád na rozpočtové škrty či uvolňující se úvěrové kohouty evropských bank.

Experti zdůrazňují, že trh primárních emisí je v rozkvětu i díky tomu, že spekulativní vlastníci velkých podílů ve firmách z řad fondů soukromého kapitálu (private equity) větří ideální okamžik pro uzavření své investice. „Přes polovinu loňských primárních emisí tvořily v Evropě exity fondů soukromého kapitálu a počítáme s tím, že letos bude tento trend pokračovat,“ uvádí šéf PwC Audit Michal Stránský. Evropské akcie jsou totiž na sedmiletém maximu a investoři tak z prodeje očekávají solidní zisk.

emise akcií v Evropěemise akcií v Evropě | E15

O největší akciové obchody letošního roku se paradoxně postarala evropská periferie. Přes sedm miliard eur utržila za své akcie španělská banka Santander, na bezmála 4,5 miliardy eur přišel 49procentní balík akcií letištního operátora Aena prodaný z majetku španělské vlády. Přes otřesy švýcarského franku pak skončilo úspěchem i IPO švýcarské telekomunikační firmy Sunrise, kterým firma získala přes dvě miliardy eur.

S primárními emisemi se v Evropě roztrhl pytel už loni. Podle údajů poradenské společnosti PwC vstoupilo na burzu 375 firem, které dohromady získaly bezmála 50 miliard eur nového kapitálu. „Tak silnou aktivitu jsme viděli naposledy v předkrizovém roce 2007. Zvlášť silné bylo první pololetí,“ dodává Stránský.