Evropské pojišťovny jsou silné, desetina by ale zátěžovou zkouškou neprošla

euro

euro

Téměř deset procent evropských pojišťoven by neprošlo zátěžovou zkouškou a za krizového scénáře by si muselo zajistit další kapitál. Zjistila to organizace EIOPA, která má na starosti regulaci tohoto odvětví. Jako celek je ale evropské pojišťovnictví kapitálově silné a bylo by schopné ustát i těžké hospodářské šoky.

Nejhorší scénář vývoje počítá s možností, že globální ekonomiku potká další těžký šok, doprovázený propadem na akciových trzích, silným poklesem úrokových sazeb a krachem realitního trhu.

Celkem třinácti evropským pojišťovnám by za takového scénáře dohromady chybělo asi 4,4 miliardy eur (zhruba 106,8 miliardy korun). Vychází se přitom z minimální úrovně kapitálu, jak ji navrhují unijní pravidla Solvency II.

Úřad EIOPA nejmenoval žádnou pojišťovnu, která by za krizového scénáře s největší pravděpodobností nebyla schopna situaci ustát. Chybějící částka je ale podle regulátora nízká ve srovnání s přebytkem asi 425 miliard eur (zhruba 10,3 bilionu korun), jimž by pojišťovny měly disponovat před aplikací testů. Odvětví jako celek je tedy finančně velmi silné.

„Znamená to, že evropské pojišťovací odvětví je jako celek z hlediska své kapitálové pozice schopno dobře absorbovat šoky,“ uvedl šéf úřadu EIOPA Gabriel Bernardino. „Pro každý podnik bude nyní existovat analýza, která ukáže rizikovější oblasti. Podniky tudíž budou moci situaci řešit,“ dodal.

Názvy pojišťoven, kterým potenciálně hrozí nedostatek kapitálu, podle Bernardina zatím není vhodné sdělovat. Pravidla kapitálové přiměřenosti Solvency II, o která se teď zátěžové zkoušky opíraly, se totiž ještě mohou změnit, než budou v roce 2013 zavedena.