Fair Credit opouští slovenský trh

Tomáš Konvička, člen dozorčí rady Fair Credit International

Tomáš Konvička, člen dozorčí rady Fair Credit International Zdroj: Fair Credit

Ilustrační foto
Peníze, koruny
3
Fotogalerie

Omezení výše úrokové sazby přinutilo ze Slovenska odejít dalšího nebankovního poskytovatele úvěrů. Po společnosti Provident Financial končí i Fair Credit. 

 

Zpřísnění úrokového stropu a zákaz doplňkových služeb byly hlavní změny podmínek pro nebankovní poskytovatele půjček. Výsledkem je konec jejich podnikání na Slovensku.

V letošním roce se k odchodu rozhodla firma Fair Credit Slovakia, která spadá pod Fair Credit Holding. Ten vlastní rovněž český Fair Credit International. „V květnu padlo rozhodnutí, že slovenský trh opustíme,“ uvádí člen dozorčí rady Fair Credit Slovakia Tomáš Konvička a dodává: „Legislativní prostředí nám neumožňovalo poskytovat typ půjček, na který se specializujeme.“

Již přede dvěma lety odešel z trhu Provident Financial. „Naše společnost 18. prosince 2015 pozastavila prodej nových úvěrů na Slovensku,“ uvádí mluvčí Providentu Ondřej Holoubek.

Od roku 2015 se totiž na slovenském trhu omezila výše úroků, které nebankovní instituce mohou účtovat klientům. Úvěr od „nebankovky“ může být pro dlužníka nejvýše dvakrát dražší než v běžné bance. Zároveň si firma nesmí účtovat žádné poplatky například za osobní výběr splátek.

„Legislativci na Slovensku bohužel nezohlednili, že mezi bankou a nebankovním poskytovatelem půjček je velký rozdíl v typu klientů,“ upozorňuje Konvička s tím, že nebankovní poskytovatel na sebe bere větší riziko. Důvodem je horší bonita klientů, na něž se podobné společnosti zaměřují. Zároveň nebankovní poskytovatelé jsou oproti bankám znevýhodněni, protože nemají depozita od klientů, která jsou levným zdrojem pro poskytování půjček.

Fair Credit Slovakia proto letos zastavil poskytování nových půjček a už jen spravuje stávající úvěrové portfolio. „Firma se bude zmenšovat a až dovybereme portfolio, tak ji definitivně zavřeme,“ dodává Konvička. Tento proces může trvat ještě v příštím roce. Své stávající portfolio spravuje rovněž Provident. „Dále zvažujeme možnosti dalšího podnikání na slovenském trhu,“ říká Holoubek.

Kromě opuštění slovenského trhu se FCS týkala i řada transakcí ve skupině Fair Credit. Český Fair Credit International totiž postoupil na mateřskou společnost Fair Credit Holding úvěr vůči sesterské FCS v nominální hodnotě 355,5 milionu korun. „Souvisí to s vytvářením holdingové struktury. Úvěry se přesunou na mateřský holding,“ uvádí Konvička s tím, že úvěr byl postoupen za nominální hodnotu.

Kromě převodu úvěru uskutečnil Fair Credit International ještě prodej podílu FCS do rukou holdingu. Inkasoval za něj 72 milionů korun. I tato transakce podle Konvičky souvisí s budováním holdingu.

Cena za podíl je slušná, protože slovenskému Fair Creditu se v posledních letech příliš nedaří. Podle portálu FinStat společnost v minulém roce prodělala 4,15 milionu eur (zhruba 107 milionů korun). O rok dříve byla ztráta ve výši zhruba 2,5 milionu eur.