Fed nemá důvod vyhovět žádosti MMF, sazby zvýší nejspíš už letos

Sídlo amerického FEDu v Eccles Building ve Washingtonu

Sídlo amerického FEDu v Eccles Building ve Washingtonu Zdroj: CC BY-SA 3.0 AgnosticPreachersKid via Wikimedia

Zvýšení úrokových sazeb ve Spojených státech ještě letos by mělo velmi negativní dopad na zbytek světa. Alespoň si to myslí Mezinárodní měnový fond, který prosí americkou centrální banku, aby zvyšování sazeb ještě odložila.

Spojené státy, jejichž ekonomika má letos podle MMF růst tempem 2,5 procenta, prý musejí brát ohled na ostatní. Fed nezvyšoval základní úrokovou sazbu od června 2006 a od roku 2009 sazba leží na nule. Ještě začátkem jara počítala řada analytiků, že ke zvýšení sazeb dojde na červnovém zasedání. Očekávání se sice posunula, ale nikdo nepředpokládá, že by Fed změnu odložil až na příští rok. „Není důvod, aby Fed nezačal cyklus růstu úrokových sazeb ještě letos,“ napsali analytici banky Goldman Sachs. „Očekáváme, že ke zvýšení sazeb dojde letos v září.“

Zatím to tedy vypadá, že žádost MMF nebude centrálními bankéři vyslyšena. Americká ekonomika nadále roste a v pátek přišly z trhu práce další pozitivní zprávy. Největší ekonomika světa v minulém měsíci vytvořila 280 tisíc nových pracovních míst, výrazně nad očekávání. O nezaměstnanosti na úrovni 5,5 procenta si Evropa může také nechat jen zdát.

Není důvod, aby Fed nezačal cyklus růstu úrokových sazeb ještě letos

Fed nedávno uvedl, že už se těší na návrat ke standardní měnové politice, kterou přerušila finanční krize let 2008 a 2009. Na září jako termínu zvýšení úrokových sazeb panuje nyní shoda řady analytiků. „Páteční data asi bankéře nepřesvědčí, aby sáhli ke zvýšení sazeb tento či příští měsíc, ale září se jeví jako velmi pravděpodobné,“ uvedla na svém webu společnost Capital Economics.

„Doporučení měnového fondu, aby Fed čekal až do příštího roku, se jeví zcela mimo,“ dodala
Alan Ruskin z Deutsche Bank pro deník Financial Times uvedl, že pravděpodobnost zářijového termínu je nyní podstatně vyšší. „Novější data z trhu práce ukazují, že březnové zklamání bylo pouze krátkodobé.