FinGood zakládá trh pro crowdfunding firem. Využít ho chce i výrobce hodinek Prim

zakázkové hodinky Prim

zakázkové hodinky Prim Zdroj: ctk

peníze, ilustrační foto
peníze
koruna, peníze
peníze
peníze
8
Fotogalerie

V Česku startuje projekt zaměřený na půjčování peněz firmám metodou, která se dosud využívala převážně pro financování jedinců. Společnost finGOOD v posledním roce působí na trhu hromadného financování klasických spotřebitelských úvěrů. Po dobré zkušenosti v tomto sektoru se teď chce zaměřit také na byznysovou sféru, kde hodlá oslovit zaběhnuté firmy a investory hledající lepší zhodnocení prostředků.

 

Rozjezd projektu spolkl jednotky milionů korun. Firmy si prostřednictvím FinGood budou moci říct o peníze na jakýkoli druh provozního či investičního financování. Podmínkou však je, aby fungovaly déle než tři roky a vykazovaly stabilní výsledky. Jako první si tak pro peníze na finGOOD podle informací E15 půjde výrobce hodinek Prim a výrobce reklamních předmětů Reval.

Projekt nastartovali Roman Vyorálek, Marek Galetka a další dva partneři. „V prvním zkušebním roce bychom firmám rádi poskytli kolem sto milionů korun úvěrů,“ říká Petr Hájek, jednatel společnosti Arfin, která pro investory připravuje podklady o bonitě jednotlivých firem. Tvoří také doporučení, za kolik procent by investoři měli dané firmě půjčit a navrhují i způsob zajištění investice.

„Myšlenkou sdíleného financování jsme se dali inspirovat v zahraničí. Bylo to v období stále klesajících úrokových sazeb, kdy jsme klientům nechtěli nabízet finanční investice, o kterých jsme sami jako poradci nebyli přesvědčeni,“ připomněl jednatel finGOOD Marek Galetka.  

Na bankách nezávislý zdroj financování může podle něho oslovit české byznysmeny. Silnou motivací pro příjemce úvěrů pak může být i marketing. „Investoři mají přímý vztah se společností s tendencí ji podpořit, například formou koupě jejich produktů či služeb,“ vysvětlil.

Hájkův odhad proinvestovaných sto milionů je v českém prostředí střídmý. Obdobný projekt InvestičníAukce.cz, který se zaměřuje na investice do firemních faktur formou dražby, jen od začátku roku zprostředkoval odkup faktur za 270 milionů korun. „Investoři tak přes nás poslali firmám zhruba 200 milionů,“ uvedl šéf firmy Adam Šoukal s tím, že celková suma od loňského vstupu firmy na trh dosahuje už téměř půl miliardy.

Na trhu crowdfundingového financování firem v Česku působí ještě projekt Fundlift, který se zaměřuje i na výběr základního kapitálu pro rozjezd podnikatelských záměrů, či Hithit.cz. Na poskytování půjček fyzickým osobám pak lze na trhu nalézt firmy jako Bankerat, Zonky či Benefi.