Firemní dluhopisy jdou v Evropě na dračku, prý kvůli ECB

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Zájem o bondy evropských firem živí spekulace o masivních nákupech těchto aktiv Evropskou centrální bankou.

Evropa zažívá tichý investiční boom v oblasti firemních bondů. S tříprocentním zhodnocením je v letošním roce dluh velkých kontinentálních korporací zatím jedním z mála burzovních artiklů, jehož výdělek počítají burziáni více než jen v desetinkách procenta.

Investoři spekulují na růst bondů v souvislosti s jejich chystanými nákupy Evropskou centrální bankou. Ta začne od června měsíc co měsíc vysávat z trhu dluhopisy firem v odhadovaném objemu kolem pěti miliard eur. Podle indexu agentury Bloomberg sdružujícího na dvě tisícovky bondů nejvýznačnějších evropských firem tak korporátní dluh nechal ve výdělcích za sebou evropské akcie i státní dluhopisy většiny kontinentálních ekonomik. Jen během března si investoři přišli na více než půldruhého procenta. Naposledy takto vynášely firemní bondy v létě roku 2012.

ECB schválila i odkupy dluhopisů nebankovních firem

„Zhodnocení souvisí s odkupy Evropské centrální banky, která na svém březnovém zasedání schválila jejich nákupy dluhopisů nebankovních firem investičního stupně,“ uvádí analytik Consequ Vojtěch Železný. Koncem minulého týdne ECB své plány upřesnila s tím, že hodlá vykupovat dluhopisy s hodnocením v investičním pásmu. „Stačí přitom, aby investiční rating vydala alespoň jedna agentura,“ uvádí analytik Tony Daltorio z Wyatt Investment Research.

ECB by tak mohla vykupovat i dluhopisy, jež některé z ratingových agentur hodnotí známkou „junk,“ tedy jako investici spojenou s vysokým rizikem. Ceny takzvaných šmejdských bondů přitom zažily za poslední tři měsíce dokonce více než šestiprocentní růst právě kvůli očekávání, že je ECB zařadí do nákupů. Trh s firemními dluhopisy, jehož velikost v Evropě se odhaduje na 1,2 bilionu dolarů, se stal vzhledem k propadu výnosů dluhopisů řady evropských vlád do záporu atraktivní i pro konzervativní institucionální investory jako banky či penzijní fondy.