Goldman Sachs opouštějí naděje

Centrála Goldman Sachs v New Yorku,

Centrála Goldman Sachs v New Yorku, Zdroj: Goldman Sachs via Wikimedia

Od prvního pracovního pohovoru v roce 1998 trvalo Ashokovi Varadhanovi pouhé čtyři roky, než se stal ve 29 letech partnerem legendární investiční banky Goldman Sachs. Nyní patří s platem vysoko převyšujícím deset milionů dolarů ročně k nejlépe placeným manažerům ústavu a je součástí nejužšího vedení banky. Goldman Sachs přesto nemá jeho přízeň vůbec jistou. Řada jeho kolegů s podobným profesním profilem totiž při cestách za růžovějšími zítřky rychle balí kufry a odchází z bankovnictví.

Zatím posledním z nich je Leland Lim, doposud řídící obchodování v asijsko-pacifické oblasti. Teprve sedmatřicetiletý trader odešel v lednu od Goldmanů po dvaceti letech kariéry, aby založil svůj hedgeový fond. Je jedním z mladých dravců, kterým začíná být bankovní prostředí příliš omezené.

Na pilu totiž stále více tlačí regulace a nedovoluje obchodníkům pouštět se do riskantních, zato ale potenciálně nejvýnosnějších obchodů. „Řada obchodníků si raději založí vlastní hedgeový fond a spravuje peníze třetích stran, než by obchodovali s penězi své banky v úzkých mantinelech zpolitizované regulace,“ uvádí Peter Douglas ze singapurské pobočky obchodníka s akciemi GFIA.

Regulace spustila v Goldman Sachs takřka obchodnický exodus. Únorovými uprchlíky jsou šéf obchodů pro Evropu a rozvíjející se trhy Umberto Paloma a expert na obchody s dolarovými swapy Jonathan Tipermas. Cílovou stanicí obou bývalých bankéřů se stane hedgeový fond Citadel. Ten je znám tím, že své řady klíčových zaměstnanců s oblibou posiluje o bývalé bankéře. Vděčnou personální zásobárnou fondu se tak po roce 2008 stali zběhlí obchodníci z JP Morgan, Bank of America, ale například také švýcarské Credit Suisse.