Goldman Sachs rychle rozdala odměny. Těsně před schválením daní pro nejbohatší

Šéf Goldman Sachs Lloyd Blankfein

Šéf Goldman Sachs Lloyd Blankfein Zdroj: profimedia.cz

Investiční banka udělila deseti svým vrcholovým manažerům zaměstnanecké akcie v hodnotě 65 milionů dolarů jako součást ročních odměn. Stalo se tak pouhých pár hodin před tím než Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu schválila zvýšení daní pro nejbohatší jako součást dohody o oddálení pádu z fiskálního útesu.

Banka výrazně urychlila udělení zaměstnaneckých akcií, aby se těsně vyhnula zvýšení daně z příjmu o Američany vydělávající více než 400 tisíc dolarů, které začalo platit 1. ledna. Daň z příjmu pro nejbohatší letos vzroste až na 39,6 procenta oproti loňským 35 procentům. Tyto odměny byly běžně převáděny zaměstnancům až v průběhu ledna. Udělení akcií banka uvedla v sérii přiznání pro americké regulátory zveřejněných v poslední den loňského roku.

Banka mezi své manažery rozdělila přes 508 tisíc akcií v hodnotě 65 milionů dolarů založených na uzavírací ceně akcií Goldman Sachs v předešlý den. Akcie dostali největší hráči bankovního domu včetně ředitele Lloyda Blankfeina, provozního ředitele Gary Cohna a personálního ředitele Johna Rogerse.

Pětiletý vývoj akcií banky Goldman Sachs

Graf 3. 1. 2013.Graf 3. 1. 2013. | nosek.mn@gmail.com

Nad urychlením udělením odměn se leckdo pozastaví především kvůli předchozím komentářům ředitele Blankfeina. Šéf banky v listopadu napsal do deníku Wall Street Journal, že zvýšení daní pro nejbohatší je správné. Dodal, že zvýšení daní by mělo doprovázet snížení vládních výdajů, aby se tak vyvážil kýžený efekt na snížení vládní dluhu.

Významná část z udělených akcií byla zadržena bankou pro účely uhrazení daní z vyplacených bohusů. Blankfein a Cohn dostaly akcie v hodnotě přibližně osm milionů dolarů, ale akcie za čtyři miliony zůstaly bance. Rogers dostal akcie za pět milionů dolarů a vzdal se poloviny z nich, právě za účelem uhrazení daně z vyplácených bonusů.

Goldman Sachs nejsou jedinou americkou firmou, která se narychlo snažila vyhnout růstu daní. Americké korporace v minulém měsíci oznámily nejvíce mimořádných výplat dividend minimálně od roku 1955.