Goldman Sachs si oddechla: Spojené státy ji nebudou stíhat

Goldman Sachs

Goldman Sachs Zdroj: profimedia.cz

Americké ministerstvo spravedlnosti nebude stíhat bankovní skupinu Goldman Sachs a její zaměstnance kvůli obviněním z nekalých praktik v době finanční krize. Banka podle obvinění prodávala finanční produkty, které sama považovala za nekvalitní, aniž by klientům poskytla informace o jejich rizikovosti. Ministerstvo k verdiktu poznamenalo, že pro stíhání nemá dostatek důkazů. Dodalo však, že pokud by se objevily nové skutečnosti, mohlo by svůj postoj přehodnotit.

Největší americká investiční banka Goldman Sachs už čelila kvůli svým praktikám v letech 2007 až 2009 civilnímu řízení. To skončilo dohodou, že banka dobrovolně zaplatí přes půl miliardy dolarů za to, že podle americké komise pro cenné papíry uváděla investory v omyl. Goldman sice připustil, že materiály pro klienty neobsahovaly některé důležité informace, vinu však odmítl s tím, že nikoho nepodvedl.

Ve hře bylo i trestní stíhání banky, americké ministerstvo spravedlnosti ho ale teď zamítlo. „Došli jsme k závěru, že důkazní břemeno v tuto chvíli není dostatečné k zahájení trestního stíhání,“ uvedl resort.

Rozhodnutí ministerstva podle agentury Reuters podtrhuje obtížnost vyšetřování případů souvisejících s finanční krizí. Bývalý generální inspektor programu vládní pomoci bankovnímu sektoru Neil Barofsky uvedl, že rozhodnutí je připomínkou toho, že žádné instituce ani jednotlivci nebyli nuceni přijmout větší zodpovědnost za svou roli ve finanční krizi. „Bez takovéto zodpovědnosti bude nekonečná přehlídka bankovních skandálů nevyhnutelně pokračovat,“ dodal.

Rozhodnutí ministerstva je pro banku Goldman Sachs velkým vítězstvím. „Jsme rádi, že je tato záležitost za námi,“ uvedl mluvčí společnosti.

Významný klient banky sázel proti nabízeným investicím

Nejvlivnější bance na Wall Street je kladeno za vinu, že prodávala investiční nástroje odvozené od hypoték, aniž by dostatečně vysvětlila všechny podmínky. Komise pro cenné papíry později prohlásila, že banka měla svým klientům říci o střetu zájmů. Jeden z jejích velkých klientů totiž sázel na to, že zmíněné investice budou oslabovat.

Ztráty, které v souvislosti s nákupem uvedených investičních nástrojů klientům banky vznikly, burzovní komise vyčíslila na téměř miliardu dolarů. Vydělal na nich ale hedgeový fond Paulson & Co, což byl významný klient banky a sázel právě na to, že realitní trh půjde dolů.

Obvinění, která proti bance Goldman Sachs burzovní komise vznesla, patří k nejvýznamnějším právním krokům vzneseným v USA v souvislosti s propadem realitního trhu. Pokles cen nemovitostí a následný růst počtu nesplácených hypoték se přenesl na širší trh, a odstartoval tak globální finanční krizi s nejhoršími dopady na ekonomiku od Velké hospodářské krize.

Z morálního bankrotu obvinil letos Goldman Sachs exmanažer

Kontroverze se Goldman Sachs nevýhybají ani v poslední době. Letos v březnu rezignoval její výkonný ředitel Greg Smith. Svůj odchod doprovodil dopisem, ve kterém o svém zaměstnavateli napsal, že je „morálně zbankrotovaný“ a hledí jen na vlastní zisk, nikoli na výnosy klientů. Prostředí v bance bylo podle něj „tak toxické, jako ještě nikdy“.

Goldman Sachs v reakci na Smithův dopis uvedla, že nepopisuje život v bance přesně. „Z našeho úhlu pohledu můžeme být úspěšnými jen tehdy, pokud jsou úspěšní i naší klienti,“ uvedla banka.