Hedgeové fondy našly díry v zákoně

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Manažeři velkých amerických hedgeových fondů znovu objevili lákavou mezeru v legislativě Spojených států. Využívají přitom Bermudské ostrovy, zámořské území Spojeného království vzdálené jen tisíc kilometrů od amerického pobřeží. Daně si oklikou snižuje například John Paulson, který se proslavil spoluprací s Goldman Sachs na sázkách proti podřadným hypotékám v roce 2007.

Rychlý výlet na Bermudy si loni udělalo 450 milionů dolarů, které patřily vrcholovým manažerům Paulsonovy newyorské firmy. V dubnu manažeři včetně samotného Paulsona poslali peníze do bermudské zajišťovny. Společnost, která nemá žádné zaměstnance a prodává podstatně méně zajištění, než je průměr trhu, v červnu poslala peníze zpátky do New Yorku, aby byly investovány u fondů společnosti Paulson & Co.

Recyklování prostředků přes bermudskou firmu Pacre umožňuje manažerům využití málo známé díry v americké legislativě, kterou si sníží daň z příjmů a vyhnou se placení daně na celé roky.

„Tyto typy zajišťoven umožňují americkým daňovým poplatníkům (natrvalo) oddalovat placení americké daně,“ citovala agentura Bloomberg Davida Millera, daňového právníka z kanceláře Cadwalader Wickersham & Taft. Pro některé z manažerů je to podle Millera „naprosto neospravedlnitelná úleva“.

Deset let poté, co hrozba amerického daňového úřadu, že si na podobné praktiky investičních fondů posvítí, přiměla fondy od podobné praxe upustit, se k ní vrací stále více manažerů hedgeových fondů. Svoji zajišťovnu v daňovém ráji si již mimo Paulsona na Bermudách otevřel Steven A. Cohen z SAC Capital Advisors, který je v současné době vyšetřován také kvůli insider tradingu, či Daniel Loeb ze společnosti Third Point. Podobný podnik si na Kajmanských ostrovech otevřel David Einhorn z Greenlight Capital.

Díky tomu, že zajišťovny prodávají hedging dalším pojišťovnám, představují vhodný prostředek pro vyprání peněz amerických hedgeových fondů přes daňové ráje. A v době, kdy Obamova administrativa a šéfové obou stran v Kongresu volají po reformování korporátního daňového systému a eliminování zákonných děr, nabývají zajišťovny v daňových rájích stále větší popularity.

Tři nové zajišťovny podporované americkými hedgeovými fondy jim za loňský rok poslaly zpět do Spojených států 1,7 miliardy dolarů. Podle Timothy Fariese, pojišťovacího právníka jedné z nevětších právních kanceláří na Bermudách – firmy Apoleny – zkoumají možnosti zajišťoven další hedgeové fondy včetně některých londýnských.

České firmy utíkají před krizí i nestabilitou do daňových rájů