Hedgeovým tabulkám loni vládl Bill Ackman

William A. Ackman

William A. Ackman Zdroj: reuters

Hedgeové fondy sice jako celek v loňském roce neoslnily, přesto některé z nich zhodnotily investorům peníze o více než třicet procent. Nejúspěšnějším byl loni podle údajů Bloomberg Markets fond Pershing Square International, který spravuje miliardář Bill Ackman. Peníze investorů dokázal zhodnotit o 32,8 procenta, čímž si spravil chuť po nevydařeném roce 2013.

Ackman je jedním z nejznámějších aktivistických investorů, když v poslední době proslul svou sázkou na pád akcií společnosti Herbalife. Tím se dostal do křížku s legendárním investorem Carlem Icahnem. Loni pak Ackman zaútočil na farmaceutickou společnost Allergan, v níž koupil téměř desetiprocentní podíl. Navíc se ji společně s konkurenční firmou Valeant pokusil nepřátelsky převzít. Allergan ze spárů Ackmana unikl, když se spojil s firmou Actavis. To však nemuselo hedgeového mága mrzet, protože jeho podíl v Allerganu se díky fúzi s Actavisem zhodnotil o více než dvě miliardy dolarů na 5,7 miliardy.

Ackman ale nebyl jediným, kdo měl loni šťastnou ruku. Podobný výsledek vykázal fond Quantedge Global, který využívá matematické modely při obchodování s cennými papíry. Fondy STS Partners a Hilden Opportunities pak investorům vynesly přes třiadvacet procent na obchodech se složitými cennými papíry. „Vyděláváme peníze, protože lidé na Wall Street dělají chyby,“ shrnul pro Bloomberg Markets strategii Michael Craig-Scheckman, jehož firma Deer Park Road spravuje fond STS Partners.

hedgeové fondyhedgeové fondy | E15

Nad odvětvím hedgeových fondů se však smráká. Podle zprávy BarclayHedge do konce loňského listopadu byl průměrný výnos hedgeových fondů mizivých 3,5 procenta, přičemž americké akcie za loňský rok vydělaly jedenáct procent. Do hedgeových fondů přestal investovat největší americký penzijní fond Calpers a investice snižují britský Railway Pension Scheme nebo nizozemský penzijní fond PMT. To je přirozeně špatný signál pro ostatní investiční kolosy.