Hodnocení S&P zdražilo financování Polska, úroky vzrostly až o pětinu

Polská premiéra Beata Szydlová

Polská premiéra Beata Szydlová Zdroj: CTK

Propad hodnocení Polska ratingovou agenturou S&P zemi podstatně zdražil financování. Za desetiletou půjčku vládě požadují investoři momentálně roční úrok 3,2 procenta, tedy o desetinu více než před týdnem. Od nástupu nové vlády v listopadu loňského roku se tak Varšavě prodražily dluhy už takřka o pětinu, zčásti se tak podle odborníků stalo kvůli investorským obavám z vývoje politického klimatu v zemi.

Agentura S&P v pátek snížila rating Polska z úrovně A- na úroveň BBB+ a s negativním výhledem. „Takový krok byl pro finanční trhy velkým překvapením, neboť od posledního hodnocení v září 2015 se fundamentální ekonomická situace Polska nikterak významně nezhoršila,“ uvádí analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Podle něho je krok motivován povolební politikou v zemi zasahující do fungování ústavního soudu a médií.

Ještě silněji se ratingový škrt projevil v krátkodobém dluhu. Půjčky Polsku v horizontu několika let jen od pátku podražily i o 17 procent, když se investoři v reakci na snížený rating zbavili části dluhopisů polské vlády. Experti propříště varují před nevyzpytatelností vývoje tamních investic. „Polská aktiva se vinou neortodoxní politiky nové vlády stanou minimálně na nějaký ten rok nejvolatilnějšími v regionu,“ uvádí analytik ČSOB Jan Čermák.

Propadem ratingu utrpěly i akcie, index polské burzy WIG 20 do úterý přišel už o bezmála čtyři procenta. „S ohledem na jinak solidní vývoj polské ekonomiky čekáme stabilizaci polského finančního trhu. Nicméně s ohledem na rizika dalšího vývoje polské politiky není rozumné sázet na radikální zlepšení,“ dodává Brožka.