Hypoteční sazby narazily na strop. Pro zdražování není důvod, půjčky mohou i zlevnit

Zhruba od poloviny června klesají náklady tuzemských bank na financování hypoték. Setrvale se totiž snižují úroky na mezibankovním trhu.

Zhruba od poloviny června klesají náklady tuzemských bank na financování hypoték. Setrvale se totiž snižují úroky na mezibankovním trhu. Zdroj: Tomeš Michael / E15

V Česku se v posledních týdnech uzavřel prostor pro další zvyšování hypotečních sazeb. Zhruba od poloviny června klesají náklady tuzemských bank na financování hypoték. Setrvale se totiž snižují úroky na mezibankovním trhu, „cena peněz“ pro banky přitom klesá navzdory intenzivnímu zvyšování úrokových sazeb ČNB a nevyzpytatelné budoucí míře inflace. Ani bankéři nevylučují v horizontu několika měsíců pokles sazeb. Významným milníkem na této cestě se ale v příštím týdnu stane zasedání bankovní rady ČNB.

„Vývoj takzvaných swapových sazeb je v posledních měsících velmi dynamický a může to být krátkodobý výkyv. Pokud by dlouhé sazby dále klesaly, nárůst hypotečních sazeb se může zastavit, případně dojde i k mírnému zlevnění hypoték,“ uvádí mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek. Obdobný postoj zaznívá i ze Spořitelny. „Pokud se potvrdí trend, tak sazby hypoték budou pravděpodobně reflektovat vývoj ještě letos na podzim,“ potvrzuje František Bouc z České spořitelny.

Tržní úroky, na rozdíl od těch vyhlašovaných Českou národní bankou, klesly především kvůli sílícímu strašáku recese. „V současné době nemají banky důvod sazby zvyšovat, to už udělaly,“ říká šéf společnosti Golem Finance Libor Ostatek s tím, že očekává stabilitu sazeb. „Nicméně není vyloučeno nic,“ připomíná Ostatek. 

Kolem 5,8 procenta ročního úroku platily banky podle dat Thomson Reuters ještě v polovině června za to, aby si na trhu obstaraly peníze na deset let. V posledních červencových dnech propadl tento úrok na 4,5 procenta. „Pětileté peníze“ vyšly v červnu banky na bezmála 6,5 procenta, nyní úrok spadl na 5,2 procenta. Náklady bank jsou tak přibližně o pětinu nižší.

„Zmíněné tržní úrokové sazby delších splatností do poloviny června rostly, poté se však vývoj obrátil kvůli obavám ze zpomalení světové ekonomiky, které snížily i obdobné úrokové sazby v zahraničí,“ říká ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler. Rovněž podle něho má ustat tlak na zvyšování hypotečních sazeb. Na sklonku června přitom ČNB ještě masivně zvýšila základní úrokovou sazbu z 5,75 na rovných sedm procent. 

Tržní sazby signalizují uvolnění úrokové tenze především v případě delších hypotečních fixací. „Úrokové sazby hypoték s dlouhodobou fixací by nyní již neměly růst,“ soudí Jan Kubeš, analytik konzultační společnosti RSM, což potvrzují i bankéři. "Očekáváme změny především v oblasti dlouhých fixů, tedy sazeb hypoték s fixací osm a více let," dodává Bouc z České spořitelny. Zatímco podle analytiků není důvod, aby banky přepisovaly hypoteční ceníky, indexy monitorující sazby úvěrů na bydlení mohou ještě ukazovat na utahování trhu.

Jak ukázal červnový ČBA Hypomonitor, průměrná hypoteční sazba ještě před prázdninami vzrostla z květnových 4,64 na rovných pět procent. Současné „přepážkové“ úroky jsou ale výše. 

„Aktuální nabídkové sazby kolem šesti procent odpovídají tomu, jaká je úroveň mezibankovních sazeb,“ zdůrazňuje Tereza Kaiseršotová z české Raiffeisenbank s tím, že zlevňování hypoték v bance není na pořadu dne, a to i s ohledem na potenciální růst problémových dlužníků. „Pomalu se začíná zvedat úvěrové riziko, které musejí sazby taktéž pokrýt,“ poukazuje na limity pro hypotetické snižování sazeb Kaiseršotová. 

V příštím týdnu zasedne Bankovní rada ČNB, ta je přitom v novém složení méně nakloněna zvyšování sazeb a klade spíše důraz na podporu stability koruny devizovými intervencemi. Nižší sazby na trhu oproti základnímu úroku ČNB stanovenému na sedm procent hovoří podle expertů o důvěře v dlouhodobou stabilitu cen. „Trh očekává, že se ČNB povede v delším horizontu zkrotit inflaci,“ uvádí lídr projektu Partners Banky Marek Ditz. 

Video placeholde
Očima guvernéra: Predikce české ekonomiky podle Jiřího Rusnoka • Videohub