Hypotéka za polovinu? Jde to i v Česku

peníze

peníze Zdroj: profimedia.cz

Kdo by si myslel, že si velmi bohatí lidé neberou hypotéky, mýlil by se. Příkladem je slavný miliardář Mark Zuckerberg, většinový majitel Facebooku. Pozdvižení v amerických finančních médiích vzbudily nedávno podmínky, za nichž Zuckerberg refinancoval hypotéku. Získal totiž úrok pouhé jedno procento, což je jen třetina sazby, kterou platí průměrní Američané.

Není to taková výjimka, jak by se mohlo zdát. I leckteří klienti českých privátních bank, tedy bank pro nejmovitější lidi s majetkem v řádu desítek milionů korun, si berou hypotéku. „Bohatí klienti často financují své nemovitosti hypotékou, i když mají dostatek prostředků. Věří, že uložené peníze jim dokážou vydělat více, než kolik bude činit úrok na hypotéce. Své peníze tak nechávají vydělávat a na nemovitost si vezmou hypotéku,“ popisuje mluvčí Raiffeisenbank – do jejíž skupiny patří privátní banka Friedrich Wilhelm Raiffeisen – Tomáš Kofroň.

Důvodem k Zuckerbergově nízké sazbě je fakt, že se banky perou o správu jeho miliardového majetku. Podobných podmínek proto docílí i čeští boháči, protože privátní banky mohou cenu úvěru dotovat, když vydělávají na správě a zhodnocení vkladů dotyčného.

Průměrná sazba hypotéky na českém trhu je nyní 3,69 procenta, velmi bohatí se mohou dostat podle neoficiálních informací na polovinu hodnoty. Banky připouštějí, že sazbu umějí „udělat“, konkrétní být ale nechtějí. „Vzhledem k tomu, že klienti privátního bankovnictví jsou vždy významnými klienty banky, úrokové sazby tomu odpovídají. Zároveň ale nemůžeme říci, že začínají „od“. Jde vždy o individuální přístup a velmi často i o individuální nastavení podmínek hypotéky, které není srovnatelné s běžnými klienty,“ přiznává Jan Holinka z České spořitelny.

Hypotéka slouží českým bohatým paradoxně i k investičním účelům – protože rádi ukládají peníze do nemovitostí. „Není výjimkou, že tito klienti využívají hypotéky k nákupu nemovitostí jako investic,“ říká Holinka. „Alternativně si privátní klienti rádi výhodně půjčují ve formě americké hypotéky, kdy zastaví svůj dům v České republice a za získané prostředky nakupují nemovitosti v zahraničí. Populární zůstávají zejména nemovitosti v USA, konkrétně na Floridě,“ popisuje produktový manažer privátního bankovnictví UniCredit Bank Daniel Kadanik.

Majetek osmadvacetiletého Zuckerberga se odhaduje zhruba na čtrnáct miliard dolarů, patří mezi stovku nejbohatších lidí planety. Přesto si na nákup svého domu v kalifornském Palo Alto, kde sídlí i Facebook, půjčil. Dům stál sedm milionů dolarů, z toho si Zuckerberg vzal loni hypotéku na šest milionů u Morgan Stanley (ta mimochodem organizovala úpis akcií Facebooku). Teď ve výběrovém řízení na refinancování jeho hypotéky zvítězil ústav First Republic s variabilní úrokovou sazbou, která je nyní 1,05 procenta. Americká centrální banka Fed drží politiku nulových úrokových sazeb, nicméně Zuckerbergův úrok je nižší než inflace, která v červnu byla meziročně 1,7 procenta.

Kadanik dodává, že bohatí Češi podobně jako Zuckerberg většinou preferují co nejkratší sazbu. „Přes ochotu využít k financování i dlouhodobé hypoteční úvěry, klienti privátního bankovnictví si zároveň rádi udržují flexibilitu půjčku kdykoli splatit, proto nejčastěji volí variabilní úrokovou sazbu nebo fixaci úrokové sazby na jeden rok,“ dodává.