Hypotéky s dlouhou fixací mohou ještě letos podražit

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Od prosince platný zákon o spotřebitelském úvěru zamíchá úrokovými sazbami hypoték. Pevné sazby zafixované na dobu blízkou dekádě přestanou být pro banky atraktivní.

Éra srovnatelně vysokého úročení hypoték bez ohledu na délku fixace se zřejmě blíží ke konci. Smlouvy s pevným úrokem na dobu blízkou deseti letům totiž podle poradců od prosince podraží. Bankám totiž spolu s platností nového zákona o spotřebitelském úvěru odpadne motivace vázat k sobě klienty na delší dobu. Samotné banky potenciální růst úroků nevyvracejí, do karet klientům nicméně hraje přebytek levných bankovních peněz.

„Předpokládám, že nárůst sazeb na sedmiletých až desetiletých fixacích bude procentní bod a více. Při podstatně širších možnostech, jež nový zákon klientům nabízí, by aktuální úročení delších fixací nedávalo pro banky úplně smysl,“ soudí analytička Partners Marcela Mazáková. Především možnost zdarma splatit čtvrtinu hypotéky ročně bez sankce a nižší trest při prodeji nemovitosti dělají z dlouhých fixací při stávajících sazbách pro banky podstatně méně zajímavý byznys než dosud.

Podle ČNB letos smlouvu s fixací na déle než pět let podepsalo téměř 44 procent klientů. Loni to bylo 38 procent

„K podbízení se nízkými sazbami u dlouhých fixací nebude důvod, proti silnému zdražení ale půjdou prozatím levné dlouhodobé zdroje bank,“ dodává hlavní analytik Fincentra Josef Rajdl. Zvýšením úroků na delších fixacích by se banky přiblížily realitě finančních trhů. Opatřit si peníze na desetiletou půjčku klientům je teď totiž takřka dvakrát dražší než v případě tří nebo čtyř let. Vyplývá to z hodnot takzvaných úrokových swapů, které odrážejí, jak draho si banka dokáže obstarat zdroje pro další půjčování.

„Banky musejí počítat s předčasným splácením už při získávání finančních zdrojů pro úvěry, což se může promítnout do úrokových sazeb,“ uvedl manažer hypoték České spořitelny Karel Chábek. Dlouhodobější fixace letos díky nižším sazbám nabyly na popularitě. „Klienti jednoznačně slyší na pětileté a delší fixace,“ míní šéf poradců Golem Finance Libor Ostatek. Podle dat ČNB letos podepsalo smlouvu s pevnou úrokovou sazbou na déle než pět let takřka 44 procent klientů, loni necelých 38 procent.