Banky: Stoprocentní hypotéku si pořizuje jen minimum klientů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Hypotéku stoprocentně zajištěnou nemovitostí si pořizuje jen malý podíl klientů a ani s blížícím se koncem těchto hypoték se zájem o ně nezvýšil. Vyplývá to z ankety mezi největšími peněžními ústavy. Nabídka hypoték krytých ze sta procent hodnotou nemovitosti od října na základě doporučení České národní banky skončí.

„Zájem o stoprocentní hypotéky byl minimální a ani v současné chvíli nezaznamenáváme změnu tohoto trendu,“ řekla mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká. Hypoteční banka jich má dlouhodobě v portfoliu do pěti procent. „Zvýšený zájem v souvislosti s doporučeními ČNB nepozorujeme,“ doplnila mluvčí banky Marie Mocková.

V UniCredit Bank byly stoprocentní hypotéky vždy záležitostí pod jedním procentem v portfoliu. „Zájem o stoprocentní hypotéky stagnuje už delší dobu a je to dáno vyššími úrokovými sazby. Klienti jsou si vědomi, že musí do vlastního bydlení investovat nějakou částku do začátku, proto využívají spíše hypotéky do 85 procent hodnoty půjčky,“ uvedl mluvčí banky Petr Plocek.

Také v České spořitelně mají stoprocentní hypotéky na portfoliu úvěrů na bydlení minimální podíl. Valná většina hypoték pokrývá i nadále 70 až 80 procent hodnoty nemovitosti. „Stoprocentní hypotéky v nabídce zatím máme, vzhledem k doporučení ČNB však pouze do konce září. Od října již jejich poskytování nebude možné,“ podotkla Klára Zelenková z ČS.

Většina bank přichází od října s omezením financování stoprocentních hypoték, uvedla Lucie Drásalová ze společnosti Partners. Ta nyní zjišťuje, jak se banky budou stavět k dofinancování zbývající částky nad 95 procent, například úvěrem ze stavebního spoření. „Také zde je situace zatím nejasná, ale téměř jisté je, že dofinancování úvěrem ze stavebního spoření nebude možné v rámci jedné finanční skupiny,“ dodala.

Poptávka po nemovitostech je "obrovská"

Ondřej Mašín z realitní společnosti Reality IQ upozornil, že poptávka po nemovitostech je letos obrovská. Konec stoprocentních hypoték možná podle něj poptávku ještě nepatrně zvýší. „Problém trhu je ovšem jinde. Je zde trvalý nedostatek kvalitních nemovitostí, a to se v nejbližší době nezmění,“ poznamenal.

Banky a stavební spořitelny od října nebudou moci poskytovat úvěry na bydlení na 100 procent hodnoty zajištěné nemovitosti. Výrazně uvolněné standardy při poskytování hypoték jsou podle centrální banky rizikem pro finanční stabilitu. Stoprocentní hypotéka je riziková jak pro banku, tak pro klienta, což se projeví hlavně ve chvíli, kdy se zvýší úroky a navíc klesnou ceny nemovitostí. Pokud by se klient dostal do problémů a hrozil by i prodej nemovitosti, mohla by nastat situace, kdy prodejní cena nemovitosti ani nepokryje dluh vůči bance.

Maximální limit pro výši hypotéky bude od října 95 procent hodnoty zajištěné nemovitosti a od dubna 2017 pak 90 procent.