Inflace v listopadu zrychlila na šest procent, nejvíce s ní hýbou ceny v dopravě

Dálniční provoz na D7

Dálniční provoz na D7 Zdroj: E15 Michael Tomeš

Inflace se v listopadu meziročně všplhala na šest procent ze říjnových 5,8 procenta. Je tak nejvyšší od roku 2008. Nejvíce ji ovlivnily ceny v dopravě. Meziměsíčně vzrostly spotřebitelské ceny v listopadu o 0,2 procenta.

„Ceny automobilů vzrostly o 7,4 procenta a pohonných hmot a olejů o 32,8 procenta. Například Natural 95 se v listopadu u čerpacích stanic prodával průměrně za zhruba 37 korun za litr, což byla nejvyšší hodnota od října 2012, tedy nejvíce za devět let,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Výrazně zdražují i potraviny. Meziročně se zvedly například ceny másla o 27 procent, brambory podražily o pět procent. 

Růst cen přitom nekončí, inflace zůstane vysoko i v příštím roce, předpovídá Jan Hadrava, ředitel strategického poradenství PwC Česká republika. Podle průzkumu PwC v letošním roce zdražily tři čtvrtiny tuzemských firem. „Dovážené inflaci navíc zatím ani nepomáhá koruna, se kterou opakované zvýšení úrokových sazeb nehnulo. Dá se očekávat, že růst úrokových sazeb není u konce a Česká národní banka k dalšímu kroku sáhne ještě v prosinci," myslí si Hadrava.

Hlavní ekonom společnosti BH Securities Štěpán Křeček se nicméně domnívá, že reakce ČNB už nebude tak rychlá. „Růst úroků totiž bude bránit oživení naší ekonomiky, která se zapamatovává po koronavirové krizi hůře a pomaleji, než jsme doufali,“ vysvětlil.

Výjimkou ve všeobecném zdražování jsou ceny energií, které ve srovnání s říjnem klesly. Za elektřinu platili lidé méně o 16,2 procenta a za zemní plyn o 11,5 procenta. „Tento pokles spotřebitelských cen byl důsledkem prominutí DPH u cen elektřiny a zemního plynu,“ uvádí statistici. Vliv na celkovou inflaci byl přitom značný. Jak uvedl analytik Raiffeisenbank David Vagenknecht, bez odpuštění daní na energie by se inflace pohybovala v blízkosti sedmi procent.