Investice do bytu je dnes jistota

Zdroj: ČTK

Pokud nemáte finanční vzdělání, jste v podstatě vydáni na pospas makléřům a finančním poradcům. A ti mohou být výborní, nebo taky ne, takže investice do podílových fondů, akcií a dalších finančních produktů se může stát poměrně riskantní záležitostí. A nevyplácí se ani konzervativní uložení peněz v bance. Výše, respektive spíše níže úrokových sazeb nepokryje u některých bankovních ústavů ani poplatky spojené s vedením účtu. Kam tedy investovat? Bezpečnou a dlouhodobou investiční šancí je u nás v současnosti určitě nákup bytu ve velkých městech a jejich okolí, zejména v Praze.  O pomoc se v této problematice vyznat jsme požádali CEO skupiny GARTAL, Ing. Rostislava Petchenko.

Rostislave, proč podle Vás dnes lidé investují do bytů? 

Bytů je dlouhodobě nedostatek a ceny nemovitostí tak spíše rostou. Vzhledem k tomu, jak zdlouhavé je u nás povolovací řízení, v podstatě nulové investice do bytové výstavby ze strany státu a velmi malého počtu bytů financovaných městy a obcemi lze oprávněně předpokládat, že dostatečný počet bytů k uspokojení poptávky u nás ještě dlouho nebude. Navíc byt můžete pronajmout a pokrýt si tak náklady na případnou hypotéku, nebo dokonce získat příjemný a pravidelný zdroj příjmů. Ačkoli se úroky u hypotéčních úvěrů v posledním roce zvyšují, stále ještě jsou velmi výhodné. 

Kdo může investovat?

I když by se zdálo, že investovat může úplně každý, kdo má finanční zdroje, tak jednoduché to není. Investice do nemovitosti je skvělou příležitostí jak zhodnotit vlastní peníze, ale nehodí se úplně pro všechny. Správný investor by měl podle mě mít k dispozici minimálně třetinu peněz na pořízení bytu a k tomu i dostatečnou rezervu na splácení případné hypotéky a provozních nákladů bytu na několik týdnů či dokonce měsíců bez nájemníka. Důležité je také umět pracovat s informacemi a zmapovat si, o jaký typ bytu je největší zájem, které lokality jsou atraktivní a proč, jaké nemovitosti jsou na trhu, jak byt vybavit, pokud ho chce pronajímat zařízený atd. Stejně tak je nutné umět si najít vhodné nájemníky. 

ČTK

Do jakých nemovitostí má smysl investovat?

V současnosti jsou jistotou investice do malých bytů, tedy zhruba ve velikosti od garsoniéry či studia po byty 2 + kuchyňský kout, nebo 2 + 1. Pořídit si takový byt je podstatně levnější než koupit byt velký či luxusní. Menší byty se také nejsnadněji pronajímají. A nemusí se vůbec jednat jen o velké developerské projekty postavené na zelené louce. Citlivě zrekonstruovaná vila se zahradou u metra či tramvaje, nebo i opravený stoletý činžovní dům v centru Prahy jsou skvělou volbou a pronajmete je bez problémů. Vhodné je ale mít na paměti také takzvanou občanskou vybavenost, tedy příležitosti pro nákupy, kulturní a sportovní vyžití, dostupnost lékaře a také dopravní obslužnost. Atraktivnější jsou byty s možností parkování a zastávkou městské hromadné dopravy v jejich těsné blízkosti. 

Dnešní trend je investice do budoucího vylepšení důchodu, je to pravda?

Vzhledem k tomu, že české státní důchody ještě dlouho nezajistí seniorům pohodlný život, je investice do kvalitního bytu jednou z možností, jak získat v důchodovém věku pravidelnou rentu. Ta investorovi umožní cestovat, užívat si kulturních akcí a dalších radostí života bez finančních problémů. V případě, že potřebuje hotovost, byt jednoduše prodá. 

Nebojte se koupit byt, na rozdíl od jiných finančních příležitostí se jedná o stabilní a jistou investici. 

Ing. Rostislav PetchenkoIng. Rostislav Petchenko | ČTK