Investice s Quantum Extra: kvantový skok do neznáma

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Marek Podhora

Pojistka je synonymum pro jistotu. Jenže do ní může být zabalen i toxický odpad. Jak je tomu v případě nového produktu pojišťovny Quantum Leben, který nabízí poradenská firma Fincentrum?

Řeč je o jednorázovém investičním životním pojištění Quantum Extra SP. Pětiletá investice slibuje výnosy 5,5 až 7,5 procenta ročně, podle výše vkladu.

Pojistná ochrana je minimální, plnění pro případ smrti je 101 procent hodnoty investice. Důvodů, proč balit investici do jednorázové pojistky, může být několik; pojišťovny to celkem často dělají. Quantum Extra je ovšem skutečně něco extra.

Svatý Vincent, patron tajnůstkářů

Otazníky začínají už u podkladového aktiva. Z prezentace produktu se dozvíme pouze to, že fond se jmenuje Extra Bond CZ Fund Ltd. a investuje do korporátních dluhopisů s vysokým výnosem. Toť vše. Žádné jméno správce, žádný informační leták fondu, zkrátka nic. Podrobnosti neodhalí ani Google – jen že stejnojmenný fond je registrován v karibském státečku Sv. Vincent a Grenadiny.

„Do kterých dluhopisů bude fond investovat v souladu se schválenými investičními cíli a investiční politikou je plně v kompetenci vedení fondu. Protože produkt zastřešuje renomovaná pojišťovna s globální působností, spoléháme na její zkušenosti,“ uvedl na dotaz redakce Peníze.cz obchodní ředitel Fincentra Filip Duchoň.

Samotná pojišťovna na e-mail s dotazy ohledně fondu do uzávěrky článku neodpověděla.

Dvě stě třicet na férovku

Ani jedna ze zapojených společností tedy nevyvrátila informace zveřejněné na serveru Poradci-Sobě.cz. Podle něj jsou prostředky z pojištění investovány do dluhopisů společnosti Fair Credit International SE, která poskytuje spotřebitelské půjčky. Co je na tom pikantní? Fair Credit je podle zdrojů obeznámených s celou věcí ovládána zakladatelem Fincentra Martinem Nejedlým.

Pokud se informace zakládá na pravdě, potom zakladatel Fincentra získává kapitál od klientů na další podnikání. To samo o sobě není tak pozoruhodné. Toto podnikání ovšem jde proti všemu, co by měli finanční poradci klientům radit. Tedy nezadlužovat se, a když už, tak zodpovědně.

Fair Credit International vznikla loni, v jejím vedení působí bývalý zemský ředitel Fincentra a podle informací z trhu sem přešla řada zástupců ze společnosti Provident Financial. Ti teď nabízejí „férovou půjčku“ s RPSN necelých 92 procent. Při hotovostním splácení je ovšem potřeba přičíst poplatek za hotovostní inkaso 6000 Kč a RPSN tak poskočí na necelých 230 procent.

Není výnos bez rizika

Půjčovat klientům za 200 procent a financovat to půjčkou od jiných klientů za 7,5 procenta, to je sen každého finančníka. Potenciální investoři by ale jásat neměli. Pokud Quantum Extra skutečně osahuje pouze dluhopisy Fair Credit, nesou nemalé kreditní riziko.

Na rizikových dluhopisech není vůbec nic špatného. Právě naopak, je to důležitá součást finančního trhu. Ale více než kde jinde tu platí, že riziko je potřeba diverzifikovat. Což by každý finanční poradce měl vědět.

Ve srovnání s Quantum Extra bledne i inovace jménem Konto Života PLUS, v jejímž rámci klienti nevědomky investovali do dluhopisu financujícího provize poradcům. Nabízí se i srovnání s kauzou Helvag, v níž čeští klienti společnosti OVB přišli o stovky milionů korun na údajně bezrizikové a vysoce výnosné investici. Nebo s případem Immofinanz – akcii realitní společnosti, kterou především poradci firmy AWD (dnes Swiss Life Select) prodávali, málem jako by šlo o garantovaný fond.

Všechny tyto případy mají jedno společné: klienti podstupovali riziko, o kterém nebyli dostatečně informováni. Otázka je, jestli o něm jsou informováni i samotní poradci. V zmiňované interní prezentaci produktu, kterou má redakce k dispozici, najdeme pouze obecné upozornění, že zhodnocení není zaručeno a klient nese riziko investice.

Pojišťovna Quantum Leben je tu prezentována jako silná instituce, což má dokládat rating AAA. Drobný háček je v tom, že tuto známku nejvyšší úvěrové kvality má od agentury S&P přidělenou lichtenštejnský stát, nikoli pojišťovna.

Dokončení čtěte na Peníze.cz

Autor je analytik společnosti Partners