Investiční banky opouštějí New York a Londýn, stěhují se za levnými bankéři

LEVNÁ VARŠAVA . Varšava díky své burze patří mezi investiční centra střední Evropy, ve městě proto rostou nové výškové budovy. Na mzdách investičních bankéřů se ale úspěch města projevuje jen částečně. Vydělávají si totiž jen třetinu toho, na co si přijdou investiční bankéři v Londýně či Paříži.

LEVNÁ VARŠAVA . Varšava díky své burze patří mezi investiční centra střední Evropy, ve městě proto rostou nové výškové budovy. Na mzdách investičních bankéřů se ale úspěch města projevuje jen částečně. Vydělávají si totiž jen třetinu toho, na co si přijdou investiční bankéři v Londýně či Paříži. Zdroj: Reuters,

Mezinárodní investiční banky se začínají obracet zády k tradičním finančním centrům – New Yorku a Londýnu. I na investiční banky jsou tamní ceny už příliš vysoké a bankéři žádají příliš velké platy. Banky tak pokukují jinde po levnější pracovní síle.

Finančníci hledající práci u předních investičních bank tak možná budou muset brzo počítat s tím, že jejich kancelář bude příště namísto londýnské City či newyorského Manhattanu v Dublinu, Lisabonu, Varšavě či v Severní Karolíně.

Přesun tisíců pracovních míst do levnějších lokalit urychlují přední americké a evropké banky kvůli klesajícím ziskům. Například manažeři BNP Paribas právě dolaďují plány, podle kterých by rádi přijali dalších několik tisíc zaměstnanců do své lisabonské pobočky.

Největší francouzská banka v Portugalsku již zaměstnává na dva tisíce lidí. Credit Suisse propustí v Londýně 1800 zaměstnců a dalších 1600 se bude poroučet v domácím Švýcarsku. Nahradí je levnější pracovní silou v Indii, Varšavě a Raleig v Severní Karolíně ve Spojených státech. Už loni Credit Suisse oznámila, že přestěhuje přibližně stovku svých nejlepších traderů z Londýna do levnějšího irského Dublinu.

Výdělky investičních bankéřů
Kde si nejvíce vydělají? Mzdy se liší pozici od pozice, banku od banky. Nejvyšší mzdy v Evropské unii jsou v Paříži a Londýně. U těchto měst se vychází. V Lisabonu jsou mzdy poloviční a ve Varšavě dokonce třetinové. Jsou zde ale nižší náklady na život.

Tyto plány ukazují, jak banky v těžkých časech důsledněji posuzují, jaká oddělení musejí sídlit v drahých finančních centrech v době, kdy digitální komunikace usnadňují práci na dálku. „Korporátní a investiční banky se snaží část zaměstnanců přesouvat do levnějších lokalit již roky, ale co vidíme nyní, je skutečné urychlení trendu vlivem digitalizace celého bankovnictví a ekonomických obtíží,“ uvedl pro deník Financial Times Bill Michael, globální šéf pro bankovnictví a kapitálové trhy v poradenské KPMG.

Například bankovní gigant Goldman Sachs buduje v indickém Bengalúru kampus pro devět tisíc – především technických a IT – pracovníků. To by z indického města udělalo po New Yorku druhou největší pobočku americké banky vzhledem k počtu zaměstnanců. Další stovky zaměstnanců hodlá Goldman Sachs letos přijmout do svého varšavského servisního centra.