Irská vláda řeší, jak stíhat pobavené bankéře

Anglo-Irish Bank

Anglo-Irish Bank Zdroj: profimedia.cz

Irové budou možná v referendu rozhodovat o tom, jestli dají politikům více pravomocí ke stíhání bývalých představitelů Anglo Irish Bank. Ústav v roce 2008 požádal stát o pomoc. Aktuálně zveřejněné záznamy telefonních rozhovorů naznačují, že jeho vedení zamlčelo důležité informace. Navíc se u toho dobře bavilo.

Anglo Irish Bank se dostala do problémů kvůli tomu, že půjčila vysoké částky developerům před zhroucením trhu s nemovitostmi. „Dostali jsme úžasnou prezentaci lidí, kteří byli ve svých pozicích skvěle placeni a dostávali velké bonusy. Jak se ukázalo, celá prezentace byla utkaná z výmyslů,“ řekl premiér Enda Kenny.

O tom, s jakou lehkostí přistupovali bankéři k problémům a odlivu vkladů, svědčí výroky typu „další den, další miliarda“. Nejpikantnější je zřejmě pasáž, kde se aktéři baví o tom, jak banka vyčíslila požadovanou pomoc. „Jak jsi došel k sedmi (miliardám eur)?“ táže se jeden z nich. „Vytáhl jsem si to z…,“ odpovídá někdejší šéf kapitálových trhů John Bowe.

Konečná částka byla podstatně vyšší, což zřejmě bankéři předem věděli. „Strategií je zatáhnout je do toho, donutit je vypsat velký šek a pak se toho budou muset držet, podporovat své peníze,“ vysvětloval Bowe kolegovi. Velmi ležérně také přistoupil k výrazu překlenovací úvěr. „Je překlenovací do té doby, než to dokážeme splatit. Což znamená nikdy,“ podotkl. Nepřipouští však, že by stát oklamal.

Kenny teď řeší, jak skandál, jenž zemi může poškodit u mezinárodních věřitelů, prošetřit. Odmítá návrh na vytvoření zvláštního tribunálu. Nechce proces, který se potáhne deset let a z právníků udělá milionáře. Parlament k vyšetřování nemá pravomoci. Ve „věcech veřejné důležitosti“ je mohl získat v referendu v roce 2011, proti se ale vyslovilo 52 procent lidí. Rozhodnutí o novém hlasování zatím nepadlo.