Itálie se s Komisí dohodla na očištění svých bank od špatných úvěrů

Euro (ilustrační foto)

Euro (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Images Money via Flickr

Itálie se po téměř roce jednání dohodla s Evropskou komisí na způsobu očištění italských bank od části špatných úvěrů. Podle dohody budou moci banky prodat část svých špatných úvěrů v objemu 200 miliard eur (5,4 bilionu korun) soukromým investorům s vládními garancemi. Cílem programu je snížit tlak na finanční sektor třetí největší ekonomiky eurozóny.

Italské banky nahromadily špatné úvěry mezi roky 2012 a 2014, kdy se tamní ekonomika ocitla v recesi. Špatné úvěry svazují kapitál bank a brání jim v poskytování nových úvěrů, které by mohly podpořit ekonomické oživení. Na celkovém objemu poskytnutých úvěrů mají špatné úvěry podíl téměř 18 procent.

Řím původně připravil ambicióznější plán očištění bankovního sektoru, ten však narazil na přísnější pravidla státní podpory, která Evropská unie zavedla po finanční krizi s cílem chránit daňové poplatníky. Podle schválené dohody banky přesunou své špatné úvěry do samostatné společnosti, která tyto úvěry převede na obchodovatelné cenné papíry. Ty pak nabídne k prodeji se stání garancí. Výše garance bude stanovena tržní sazbou.

Finanční dopad programu na italský rozpočet zatím není znám. Viceprezident Evropské komise Valdis Dombrovskis řekl, že záruky nezvýší deficit rozpočtu, pokud se neobjeví požadavek na jejich vyplacení. Média odhadují, že dopad na rozpočet by mohl být v desítkách miliard eur, tento odhad se však Dombrovskisovi zdá silně přehnaný.