Italové viní Bank of China z praní peněz

Bank Of China,

Bank Of China, Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Yves Doutreligne via Flickr

Sedm let vedl soudce Pietro Suchan vyšetřování s kódovým názvem Moře peněz, které minulý týden vyústilo v obvinění 297 osob čínského původu, mezi nimi čtyř vysokých činitelů pobočky Bank of China v Miláně. Italská prokuratura, která nyní požádala o zahájení soudního řízení, viní čtvrtou největší čínskou banku z toho, že skrze své účty nechala čínskou mafii v Itálii „vyprat“ 2,2 miliardy eur, za což si naúčtovala 758 tisíc eur na poplatcích.

Čínská mafie se v Itálii soustřeďuje hlavně v Toskánsku, kde provozuje řadu manufaktur na výrobu levného textilu určeného na export. Právě z vykořisťování „pracovních otroků“ pocházejících nejčastěji též z Číny – a z prostituce – měla pocházet velká část převáděných peněz.

Členové mafie je posílali do Číny pod smyšlenými jmény nejčastěji v sumách do dvou tisíc eur, aby nebudili podezření. Prokuratura se bude snažit uspět u soudu s tvrzením, že čtyři vysocí zaměstnanci Bank of China tyto transakce kryli. Dalších 293 osob čínského původu je obviněno z falšování, zpronevěry a vykořisťování.

Praní ve velkém

Osud posílaných peněz, které kromě účtů Bank of China v Miláně odcházely do Číny také prostřednictvím finanční služby Money2Money, zůstává neznámý, protože čínské orgány nevyhověly žádosti vyšetřujícího soudce o spolupráci. Celkově mělo být z Itálie do Číny za posledních sedm let převedeno 4,5 miliardy eur.

„Praní ve velkém zvýšilo ekonomickou kapacitu čínských mafiánských organizací, které se zabývají nelegální imigrací z Číny,“ uvádí se ve 170stránkovém dokumentu prokuratury, který je formální žádostí o zahájení soudního řízení. Vyšetřování „Moře peněz“ bylo zahájeno v roce 2008 jako odpověď na podezřelé aktivity čínské mafie v Toskánsku. Ta má své centrum ve městě Prato nedaleko Florencie. V prosinci 2013 se město dostalo do centra pozornosti světové veřejnosti poté, když při požáru manufaktury zemřelo sedm čínských dělníků nocujících v kójích z kartonu.