Jepičí život hypotečních slev. Banky opět zdražují, nejvíce zaplatí kritici dlouhých fixací

A je po slevách. Pouhé dva měsíce v Česku klesaly hypoteční sazby, listopad přinesl opět zdražení.

A je po slevách. Pouhé dva měsíce v Česku klesaly hypoteční sazby, listopad přinesl opět zdražení. Zdroj: Pexels

A je po slevách. Pouhé dva měsíce v Česku klesaly hypoteční sazby, listopad přinesl opět zdražení. Jak ukazuje listopadový Fincentrum Hypoidex, průměrná „přepážková“ sazba za půjčku na bydlení tento měsíc vystoupala na 6,31 procenta, což je o desetinu procenta více než v říjnu a skoro dvojnásobek sazby obvyklé právě před rokem. Dobrou zprávou podle ekonomů je, že v příštích měsících by úroky neměly dramaticky růst. 

„Zvýšení této sazby stejně jako snižování v minulých dvou měsících mají na svědomí akční slevy,“ uvedl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select. Ty totiž podle něho před slabší zimní sezonou přestaly banky nabízet. „Nicméně tyto drobné výkyvy jsou součástí běžného fungování hypotečního trhu a spíše jen potvrzují naše předpovědi o období stabilních úrokových sazeb, které by mělo trvat i do počátku příštího roku,“ dodává Sýkora. 

V praxi to pro dlužníky znamená aktuálně na měsíční splátce obvyklé hypotéky 237 korun navíc. Za poslední rok se nicméně měsíční splátka zvýšila již o téměř šest tisíc korun. Nejvýrazněji přitom banky zvyšovaly sazby v případě krátkodobých fixací. Za rok stabilního úroku si tak finanční domy účtovaly sazbu 6,68 procenta, tedy o dvě desetiny procentního bodu vyšší než před měsícem.

Za svého času nejoblíbenější pětiletou fixaci pak zájemci o půjčku na bydlení disponující alespoň pětinou vlastních úspor zaplatili roční sazbu 6,07 procenta. V podzimních cenících tuzemských bank je přitom mnohdy právě tato délka fixace spojená s nejvýhodnější sazbou. 

Konec akčních slev může souviset i s tím, že banky z těchto akcí vzhledem k propadu hypotečního trhu neočekávají významnější efekty. „V porovnání s předchozím rokem je i nadále znatelný výrazný pokles zájmu o hypoteční produkty, a to o 73 procent,“ zdůrazňuje marketingový ředitel hypotečního tržiště Zaloto Vojtěch Prokop. Podle Prokopa lidé nyní žádají nejčastěji tříletou fixaci. „Aktuálně jde o logickou volbu s ohledem na předpokládaný vývoj sazeb v dalších letech,“ soudí Prokop.

Cena hypoték blízce kopíruje vývoj politiky České národní banky, která se na svém posledním, listopadovém zasedání rozhodla znovu ponechat sedmiprocentní úrokovou sazbu. „Úrokové sazby hypotečních úvěrů budou v následujícím období spíše stagnovat. Konkurenční boj mezi bankami by mohl způsobit jejich velmi mírný pokles, ale pouze v řádu jednotek procentního bodu,“ soudí šéf alternativních investic Consequ Vladan Kubovec.

Analytici Fincentra očekávají, že centrální banka může ve druhém pololetí příštího roku sazby začít opět snižovat. „Úrokové sazby ČNB zůstanou nicméně po určitou dobu na relativně vysoké úrovni,“ připomíná Sýkora. Odkládat hypotéku se nicméně zřejmě nijak zvlášť nevyplatí. „Sazby hypoték zůstanou i na konci příštího roku na podobné úrovni. Možná se dočkáme menšího poklesu, ale rozhodně nebude takový, aby hypotéku výrazně zlevnil,“ předpokládá odborník na hypotéky Milan Voldřich z Raiffeisenbank. 

Ekonomové nicméně připomínají, že hypoteční byznys zmírá na úbytě, a to nejen kvůli vysokým sazbám, ale i kvůli zaseknutému realitnímu trhu i ekonomickým vyhlídkám a je otázkou času, než se ceny hypoték budou muset ekonomické realitě přiblížit. „Jsme nyní v situaci, kdy pro drtivou většinu obyvatel je možnost řešení vlastního bydlení skrze hypoteční úvěr téměř nereálné,“ připomíná partner fondu DaVinci Investments Vlastimil Bijota s tím, že očekává v dohledné době postupný pokles sazeb.